Engelandplateau in Ukkel wordt beschermd natuurgebied

© Google
| Het Engelandplateau verbindt verschillende natuurgebieden met elkaar, en bestaat uit weilanden en bossen.

Het Engelandplateau in Ukkel, waar bijzondere vleermuissoorten leven, wordt beschermd. De Brusselse regering beslist om het terrein in de buurt van het Kinsendaelpark op te nemen in de lijst met Natura 2000-gebieden.

Dat gebeurt op initiatief van (de Ukkelse) minister van Leefmilieu, Céline Fremault (CDH). Het is belangrijk om het Engelandplateau te beschermen, meldt haar kabinet, omdat het verschillende groene ruimten verbindt.

De weilanden en bossen van het plateau verbinden het Kinsendaalpark, het Verrewinkelbos, Buysdellebos en het Kauwbergplateau. Ook werd er een nieuwe vleermuissoort aangetroffen: de ingekorven vleermuis.

Het gebied, dat in totaal 13 hectare beslaat, wordt opgenomen in het Natura 2000-netwerk. Dat is een verzameling gebieden die op grond van EU-wetgeving wordt beschermd. Het doel daarbij is om het voortbestaan van kwetsbare planten en dieren te garanderen om zo de biodiversiteit te behouden.

Het Engelandplateau in Ukkel.

14 procent grondgebied

In Brussel zijn al eerder gebieden opgenomen in het Natura 2000-netwerk. Het gaat in totaal om een oppervlakte van ongeveer 14 procent van het Brussels Gewest. Het bestaat verder uit het Zoniënwoud, de bossen en vochtige gebieden van de Molenbeekvallei en het complex Verrewinkel-Kinsendaal in Ukkel.

De toevoeging van het Engelandplateau betekent een uitbreiding van die laatste. Ook het aansluitende domein van het Pasteurinstituut wordt opgenomen in het netwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?