Extinction Rebellion voert in Brussel actie tegen Energiehandvestverdrag

© Belga
23/06/2022

Een 40-tal activisten van Extinction Rebellion (XR) heeft donderdag in Sint-Lambrechts-Woluwe actie gevoerd aan het hoofdkwartier van het Energy Charter Secretariat (ECT). Ze stelden zich op aan de ingang en lijmden zich vast aan de tafels van een vergaderruimte. Op die manier kanten ze zich tegen het Energiehandvestverdrag van het ECT en vragen ze de Europese Unie om hieruit te stappen.

Boven de ingang van het gebouw ontplooiden de klimaatactivisten een groot zwart spandoek met de boodschap 'Stop met de winsten uit fossiele brandstoffen te beschermen'.

Vastgelijmd aan tafels

Enkele activisten gingen voor dood op de grond liggen met namaakolie over zich. Binnenin het gebouw lijmden enkele XR-leden zich vast aan tafels in een zaal waar een technische vergadering rond het Energiehandvestverdrag zou plaatsvinden.

Uitdovingsclausule

XR verwacht dat er een reactie komt vanuit Europese hoek, een soort modernisering van het verdrag, want dat dateert al uit 1990 en is volgens de activisten achterhaald. "Het verdrag stamt af uit de tijd van de dinosaurussen," stellen de activisten. De uitdovingsclausule zou investeerders toestaan om een land aan te klagen tot 20 jaar nadat deze het verdrag heeft verlaten.

"Vijf Europese jongeren tussen 17 en 31 jaar hebben deze week klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen meerdere Europese lidstaten die het Energiehandvestverdrag hebben ondertekend, waaronder België. Spanje heeft al aangekondigd dat het zich wil terugtrekken en Nederland deed hetzelfde," zegt XR-woordvoerster Chloé Mikolajczak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni