Fremault: 'Voorstel vliegwet is provocatie te veel die werken met N-VA onmogelijk maakt'

© PhotoNews
| Céline Fremault (CDH).

Het voorstel van de N-VA om de vliegwet voor Brussels Airport van bij de start van de volgende regering op papier te zetten is bij Céline Fremault (CDH) in het verkeerde keelgat geschoten. Ze noemt het "een provocatie die opnieuw aantoont dat het onmogelijk is om samen te werken met de partij".

Frémault, Brussels minister van Leefmilieu, reageerde woensdagavond op een voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om van bij de start van de nieuwe regering een vliegwet op papier te zetten en onmiddellijk bij het parlement in te dienen. Weyts deed dat voorstel na vragen van Actie Noordrand, die actiecomités tegen vliegtuiglawaai groepeert uit de Noordrand van Brussel.

Weyts vindt dat de nieuwe vliegwet moet uitgaan "van het beginsel gelijke lusten, gelijke lasten en van objectieve, ongekunstelde principes, dus ook zonder het vrijwaren van geprivilegieerde no fly-zones in het Brussels Gewest". "De Brusselse geluidsnormen zijn deloyaal en ronduit egoïstisch. Als deze onverkort gehandhaafd blijven, dan dient de financiering van het Brusselse Gewest ook maar op tafel te komen."

'Antidemocratische bedreigingen'

Voor Fremault is dit nog maar eens een provocatie van N-VA. "Dit bewijst, door haar antidemocratische bedreigingen en voorstellen, dat het een partij is met wie het onmogelijk is om te werken", stelt de Brusselse minister woensdagavond.

Ze zegt verontwaardigd te zijn door de bedreigingen van de N-VA aan het adres van het Brussels Gewest en wijst erop dat noch de federale minister van Mobiliteit François Bellot (MR), noch een N-VA-minister initiatief genomen heeft voor een overlegvergadering om een structurele oplossing te vinden voor de vluchten boven Brussel. "Enkele dagen voor de verkiezingen zijn de voorstellen van de N-VA opnieuw provocerend. Eerst en vooral omdat ze de rechtspraak, die de vordering rond de geluidsnormen in Brussel bepaalt, in de wind slaan. De vordering is er om de gezondheid van de Brusselaars te beschermen, iets wat de N-VA vijf jaar lang niet belangrijk vond", aldus Fremault.

Volgens de Brusselse minister lijden heel wat Brusselaars onder het lawaai van de vliegtuigen, wat volgens haar door verschillende studies bevestigd wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?