Gare Maritime aan Thurn & Taxis produceert eigen elektriciteit

© EnergyVision

De economische site Gare Maritime op Thurn & Taxis zal voor twee derde zelfvoorzienend zijn in elektriciteit. Dat dankt het gerenoveerde goederenstation aan een zonnepark op het dak, met 10.000 zonnepanelen het grootste van het Brussels Gewest. Ook gezinnen in armoede zullen daarvan profiteren.

De installatie van het zonnepark op de daken van Gare Maritime vormt het sluitstuk van de duurzame transitie van het complex. Tijdens de renovatiewerken werden verschillende materialen van de oude loodsen hergebruikt. Al het regenwater wordt bovendien gerecupereerd en voor de verwarming van het gebouw, grijpt men terug naar geothermische systemen.

Lokaal verbruik

Het bedrijf EnergyVision legde de zonnepanelen aan op de drie daken van in totaal 25.000 vierkante meter. Het zonnepark op het dak van het oude goederenstation brengt 3 miljoen kWh per jaar op. Daarnaast zijn ook het Koninklijk Pakhuis, het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid en het gebouw van Leefmilieu Brussel uitgerust met zonnepanelen.

EnergyVision zal de zonnepanelen zelf exploiteren en onderhouden, maar verkoopt de stroom lokaal of via groenestroomcertificaten. Thurn & Taxis is daarbij de grootste lokale verbruiker, maar ook Brusselse gezinnen kunnen de elektriciteit gebruiken. De opgewekte energie zal bijna uitsluitend in de nieuwe economische site gepompt worden.

Geen injecties op het net

Daardoor is de installatie zogezegd 'coronaproof' in tijden van negatieve stroomprijzen, wanneer er betaald moet worden om stroom op het te net zetten. "Wij voorzien 3 miljoen kWh op een totaal verbruik van 5 miljoen. Alle opgewekte stroom wordt verbruikt. Wij moeten dus amper iets injecteren op het net", aldus Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision.

"Zonnepanelen zijn vaak zuidelijk gericht om op de middag zoveel mogelijk stroom op te wekken, maar rond het middaguur verbruikt een bedrijf geen elektriciteit doordat werknemers in pauze zijn. Wij bouwen naar het oosten en het westen. 's Morgens en 's avonds, wanneer er gewerkt wordt. Daardoor heb je veel stroom", vervolgt Michielssens.

De installatie van het zonnepark heeft in totaal 3 miljoen euro gekost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?