Gezien: fontein Vismet wordt drijvende vuilnisbelt

© Kwinten Lambrecht via Twitter
| Afval drijft in de fontein op de Vismarkt

De fonteinen op de Vismet zijn een van de schaarse plekken in het centrum waar de Brusselaar verkoeling kan zoeken bij deze tropische temperaturen. De keerzijde van de medaille: het vuilnis dat veelvuldig achtergelaten wordt, en in de fontein belandt.

Dat blijkt uit foto’s die meerdere mensen op sociale media plaatsten, onder meer blogger Kwinten Lambrecht en plaatselijk gemeenteraadslid Michaël François (Défi). Daarop is te zien hoe verschillende blikjes en plastic flessen op het water drijven.

De fonteinen op de Vismet zijn populair bij bewoners die er, zeker bij deze temperaturen, graag pootjebaden. Dat gaat er steevast gemoedelijk aan toe, maar niet iedereen ruimt zijn of haar boeltje weer op na zijn of haar bezoek.

Grote afvalcontainers

“Het is een triest schouwspel, op zo’n zondagavond”, schrijft François. Hij wil dat er in “geanimeerde” wijken, zoals rond het Sint-Katelijneplein, ook op zondagen systematisch controleurs aanwezig zijn. Daarnaast zouden snelle interventiediensten ook in het weekend beschikbaar moeten zijn om in te grijpen.

Anderen grijpen de Facebookpost van François aan om te pleiten voor responsabilisering van de handelaars die drank verkopen, of om grote containers te plaatsen waarin gesorteerd afval kan gegooid worden. "Het stadsbestuur vindt steeds 1.000 excuses om dat voorstel af te wijzen", reageert François nog. "Zo zouden de voetpaden in Brussel te smal zijn. Dat staat gewoon symbool voor het gebrek aan innovatie en creativiteit van hun beleid."

'Niet veralgemenen'

Schepen van Erfgoed Geoffroy Coomans (MR) reageerde ook al via Twitter. Hij wil de situatie niet veralgemenen. "Onze mensen leveren uitstekend werk en kuisen de fontein tot twee keer per dag."

Hij roept op tot meer burgerzin, en wil ook dat overtreders beboet worden.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?