Gezien: groene smurrie op kanaal

Kanaal Molenbeek groene smurrie
© Karim Majoros
| De Molenbeekse schepen Karin Majoros (Ecolo) maakte zich zorgen over de dode vissen in het kanaal en postte de foto's op Twitter.
© Karim Majoros
| De Molenbeekse schepen Karin Majoros (Ecolo) maakte zich zorgen over de dode vissen in het kanaal en postte de foto's op Twitter.

Op het kanaal drijft steeds meer groene smurrie en komen ook dode vissen aan de oppervlakte. Volgens de Haven van Brussel gaat het niet om een vorm van vervuiling, maar komen er algen bovendrijven en zit er te weinig zuurstof in het water.

Het was Ecolo-schepen in Molenbeek Karim Majoros die aan de alarmbel trok. Hij postte foto's op Twitter van de groene smurrie in het kanaal ter hoogte van het Klein Kasteeltje, aan de Koolmijnenkaai. "Ernstige vervuiling (verf?) en dode vissen in het kanaal. Ik heb dit 24 uur geleden al doorgegeven", richtte hij zich tot de Haven van Brussel.

Die gaf even later, eveneens via Twitter, de verklaring. "Dit is geen vervuiling, maar algen die komen bovendrijven door de warmte en het gebrek aan zuurstof in het water", klinkt het. "We volgen de situatie op de voet en nemen maatregelen om meer zuurstof in het water te brengen."

Niet alleen de warmte is een boosdoener, ook de werken aan bepaalde delen van het kanaal zijn nefast voor de kwaliteit van het water. "Er is daardoor veel minder beweging van boten, waardoor de algen naar het oppervlakte komen", legt de Haven nog uit aan BX1.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?