Gezien: Molenbeek staat droog

Er staat geen water meer in de Molenbeek. Er staat geen water meer in de Molenbeek.
© Eric Laureys via Twitter
| Er staat geen water meer in de Molenbeek.
© Eric Laureys via Twitter
| Er staat geen water meer in de Molenbeek.

De Molenbeek-Pontbeek in het Koning Boudewijnpark in Jette staat helemaal droog. Het water in de oude zijrivier van de Zenne is door de aanhoudende hitte van de afgelopen weken volledig verdampt.

De Molenbeek wordt voornamelijk gevoed door regenwater. Leefmilieu Brussel, dat verantwoordelijk is voor de beek, kan niet veel doen aan de droogte. Het is wachten tot er opnieuw regen uit de lucht valt.

Het zoete water in de Molenbeek valt onder de categorie viswater, waarin de karper, de snoek, de rivierbaars en de paling kunnen leven. Dode vissen werden er echter niet aangetroffen. Die zijn wellicht opwaarts getrokken of baanden zich een weg naar de Boudewijnvijver. (lees verder onder de foto)

20180802_MolenbeekbeekJette
© Filharmoniker via Wikimedia
| Zo ziet de Molenbeek-Pontbeek eruit in nattere tijden.

De Molenbeek ontspringt in Dilbeek, waar ze ondergronds gaat. Ze komt weer aan de oppervlakte in Ganshoren. Via het Koning Boudewijnpark, stroomt ze opnieuw in een collector in de richting van het kanaal. Ondergronds ontstaat een aftakking van de Molenbeek, die water voert naar de vijvers van het Kasteel van Laken.

Eerder liet ook de Haven van Brussel aan onze redactie weten dat het waterpeil in het kanaal Brussel-Charleroi maar blijft zakken door de "uitzonderlijke droogte".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?