Gezien: oehoe op dak in Schaarbeek

© bru.waarnemingen.be
| De oehoe (in het midden van de foto, op het dakraam)

Op een dak van een Brussels huis is vorige week een oehoe gespot. Dat is opmerkelijk, want de grootste Europese uilensoort komt in ons gewest niet voor in het wild. "Wellicht gaat het om een exemplaar dat ontsnapt is."

De oehoe werd op 10 september gespot, blijkt uit gegevens van een website voor waarnemingen. De precieze locatie van de waarneming wordt niet prijsgegeven - om de vogel te beschermen - maar wellicht werd de uil in Schaarbeek gezien, zegt vogelexpert Mario Ninanne.

"Het gaat meer dan waarschijnlijk om een exemplaar dat ontsnapt is uit een volière", zegt Ninanne aan BRUZZ. De oehoe is de grootste uilensoort in Europa. Ze kan tot 75 centimeter groot worden en heeft een spanwijdte tot 190 centimeter. In Brussel komt de vogel niet voor in het wild.

"Daarom is het zeer onwaarschijnlijk dat het om een wild exemplaar gaat"; aldus Ninanne. "De dichtstbijzijnde broedplaats is 25 kilometer weg van Brussel, in Waals-Brabant. Verder broeden ze langs de Maas en in Ardense steengroeven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?