Nestkastjes op Huart Hamoirlaan moeten vogels teruglokken naar Schaarbeek

© Gemeente Schaarbeek
| Schepen Deborah Lorenzino (Défi) toont samen met Benoît Chantrenne een van de nieuwe kastjes.

De gemeente Schaarbeek heeft in het parkje op de Huart Hamoirlaan twaalf vogelkastjes geplaatst. Ze hoopt hiermee de natuur te ondersteunen door de biodiversiteit onder de vogels te vergroten.

Gemeentelijke tuinman Benoît Chantrenne bedacht recent een project om met gerecycleerd materiaal meer en nieuwe soorten vogels aan te trekken. In het atelier van de dienst Netheid en Groene Ruimtes van Schaarbeek, waar hij werkt, heeft hij zelf nestkastjes gemaakt en later opgehangen in de bomen van het Huart Hamoirplantsoen.

Chantrenne hoopt zo dat de biodiversiteit in het park zal toenemen. “We zullen natuurlijk niet meteen een groot verschil zien, maar in de komende jaren hoop ik dat de nieuwe jongen in Schaarbeek zullen blijven,” zegt Chantrenne. Over drie jaar wil hij tastbare resultaten zien. De groendienst hoopt vooral op kleinere vogelsoorten, zoals vinken, roodborstjes en mezen. Op dit moment fladderen namelijk enkel nog duiven en eksters over het strookje groen.

Recyclage

Naast de biodiversiteit wil de gemeente ook recyclage betrekken in het project. De nestkastjes zijn gemaakt van palletten. Chantrenne hoopt zo de burgers te inspireren om hun eigen houtoverschotten ook te recycleren.

De gemeente steunt hem en hoopt deze actie door te trekken over het hele grondgebied. “We hadden vroeger een mooie diversiteit aan vogels, die diversiteit zouden we met dit project graag terugbrengen naar onze gemeente,” zegt Deborah Lorenzino (Défi), schepen van Openbare Netheid en Groene Ruimtes in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?