| Een meetbuisje op een Schaarbeeks terras

Groenen meten luchtkwaliteit in hele gewest: 'Wij doen werk van regering'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
31/05/2018

In het Brussels gewest overschrijden 35 van de 192 meetpunten het EU-maximum van 40 microgram stikstofdioxide per kubieke meter lucht. Dat is de conclusie van een onderzoek van Ecolo en Groen naar de luchtkwaliteit in Brussel. Niet toevallig liggen die zwarte punten voornamelijk langs drukke gewest- en invalswegen.

De uitgang van de Leopold II-tunnel aan de Basiliek van Koekelberg spant de kroon. Daar bedroeg het meetresultaat 66,7 microgram stikstofdioxide per kubieke meter. Ook de Barthélémylaan scoort erg slecht. Op dit stukje Kleine Ring langs het kanaal werd maar liefst 62.9 microgram stikstofdioxide gemeten. Andere bekende assen waar de grenswaarde overschreden werden, zijn het Flageyplein, de Louizalaan, de Ninoofsesteenweg en de Koningsstraat, in Sint-Joost-ten-Node.

Schoolprotest

De scholen en crèches die langs deze drukke wegen liggen, scoren overeenkomstig slecht. De basisschool Sint-Joris in de Stoofstraat zit boven de Europese maximumwaarde, net zoals het Sint-Pieterscollege in Jette en het kinderdagverblijf van de VUB, want vlakbij de erg drukke Generaal Jacqueslaan. Crèche Kiekeboe in Sint-Gillis zit net onder de 40.

"Als we de door cardiologen voorgestelde grens van 20 microgram nemen, dan wordt die op bijna alle meetpunten overschreden"

Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen

Meetpunten in het groen scoren beduidend lager. Zo scoort de Ter Kamerenabdij al een stuk minder met 24 microgram NO2. “Wat trouwens nog steeds ongezond is, want er bestaat niet zoiets als een ondergrens”, zegt Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen.

Dat 35 overschrijdingen op 192 meetpunten nog meevalt, spreekt ze dan ook tegen. “We hebben ervoor gekozen om niet alleen maar op de drukke gewestwegen, maar ook op de kalme gemeentewegen te meten, dit om variatie te hebben. En als je de grenswaarde neemt die hart- en longspecialisten vooropstellen, te weten 20 microgram in plaats van 40, dan zitten bijna alle meetpunten erover.”

'Regering moet dit serieus nemen'

“De luchtkwaliteit wordt in Brussel nog onvoldoende gemeten en de impact wordt onderschat door de Brusselse regering”, concludeert Maes. “Er zijn nu maar negen officiële meetpunten in Brussel, en bijvoorbeeld geen enkel in het noordwesten van de stad. Dan is het niet moeilijk om te zeggen dat er geen problemen zijn”, aldus het parlementslid, dat nog aanstipt dat de groene partijen eigenlijk het werk van de regering doen.

Eerder sleepten vijf burgers en het advocatenkantoor Client Earth het Gewest al voor de rechter voor meer en beter verdeelde meetpunten. Die stuurde de zaak door naar het Europees Hof.

Voor Maes is het duidelijk wat er moet gebeuren. “Het is een én-én-verhaal. Meer groen én minder autodruk én de houtkachels aanpakken én een dieselban tegen 2025. Maar in elk geval moet de regering de luchtkwaliteit serieus beginnen nemen.”

In onderstaande tabel vind je de resultaten van alle 192 meetpunten.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Luchtkwaliteit, luchtkwaliteit, schoolprotest, schone lucht, Filter Café Filtré

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni