Rechtszaak burgerklacht over luchtvervuiling gaat van start

© Clean Air BXL via Facebook

Vandaag vrijdag vindt een eerste hoorzitting plaats in de zaak van vijf inwoners van Brussel die een klacht tegen de Brusselse regering hebben ingediend om nieuwe actieplannen tegen de hardnekkige luchtvervuiling en te hoge stikstofdioxideconcentraties uit te werken.

De vijf inwoners genieten de ondersteuning van ClientEarth, een groep van advocaten die gespecialiseerd zijn in milieuzaken.

De hoorzitting gaat over de meetstations aan Kunst-Wet en de Belliardstraat, die altijd de hoogste concentraties aan stikstofdioxide maten. Toch zijn beide stations dicht sinds respectievelijk 2008 en 2014, hoewel een Europese richtlijn de autoriteiten verplicht om de luchtkwaliteit te meten op plekken waar de hoogste concentratie aan luchtvervuiling heerst.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Omdat het Gewest al meermaals door Europa op het matje werd geroepen, is activistisch advocatencollectief ClientEarth begonnen met een rechtszaak waarvan de pleidooien in november 2017 beginnen. Burgercollectieven als BruxselAir en Schone Lucht Brussel organiseren sensibiliseringsacties, en in hun zog zijn politici er ook steeds meer mee begaan.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?