Klacht luchtvervuiling: ‘Ik denk aan de kleine longen van mijn dochter’

© Clean Air BXL via Facebook

Karin De Schepper en Lies Craeynest zijn twee moeders uit Elsene. Tezamen met drie andere Brusselse ouders en de organisatie Client Earth dienen ze klacht in tegen het Brussels Gewest, omdat het onvoldoende doet tegen luchtvervuiling. “Een van mijn grootste beweegredenen om mee te stappen in die rechtszaak is om mijn kinderen te beschermen,” zegt Craeynest.

“Elke dag stappen we door het verkeer, met de kinderen in de buggy op de hoogte van de uitlaatgassen. De Kroonlaan is een van de meest vervuilde straten in Brussel en ik kan het niet helpen, maar elke dag denk ik aan die vuile lucht, aan de kleine longen van mijn dochter en wat het doet in termen van astma…” vertelt Craeynest bezorgd.

De Schepper heeft astma, nog maar sinds haar eenenveertigste. Ze wijt de ziekte aan een jaar fietsen in Brussel. “Astma gaat niet weg,” zegt De Schepper. “Ik zou heel graag hebben dat mijn kinderen daar niet ook mee te maken krijgen en dat geldt natuurlijk voor de hele Brusselse bevolking.”

De Schepper en Craeynest startten vorig jaar met het burgerplatform Clean Air BXL/Schone Lucht BXL/BXL Air Propre. Het Brussels Lucht-Klimaat-Energieplan komt veel te laat en doet lang niet genoeg, opperen ze. Daarom dienen de ouders achter Schone Lucht BXL klacht in tegen het Brussels Gewest tezamen met Client Earth, een organisatie van activistische advocaten die zich inzetten voor het milieu.

Het hele interview met De Schepper en Craeynest hoor je rond 17h30 op BRUZZ, op 98.8.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?