© Komimo

Europa stelt Brussel in gebreke voor falend milieubeleid

© BRUZZ
28/05/2016

De Europese Commisie heeft eind april een ingebrekestelling gericht aan het adres van Brussels minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH). De stikstofdioxide-uitstoot overschrijdt in het Brussels Gewest al jarenlang de Europese norm. Europa mist bovendien een concreet plan om de uitstoot aan te pakken en stelt de betrouwbaarheid van de luchtkwaliteitsmetingen in vraag.

Dat schrijft De Morgen.

De Europese Commissie stelt België in gebreke omdat de Brusselse regering de uitstoot van stikstofdioxide in Brussel niet snel genoeg aanpakt. In 2012 en 2013 werd in de Belliardstraat meer dan 60 microgram stikstofdioxide per kubieke meter gemeten, terwijl de norm 40 microgram is.

De grenswaarde is al sinds 1999 vastgelegd door Europa, tegen 2010 moest die worden gehaald en uitstel tot 2015 was enkel mogelijk indien er een duidelijk plan op tafel gelegd kon worden om de norm in de toekomst te halen. Brussel slaagde daar niet in en kreeg het uitstel dus niet. Het Brussels Gewest overtreedt dus al meer dan vijf jaar de Europese richtlijnen. Nu eist de Commissie dat het gewest over twee maanden een doeltreffend antwoord biedt, anders verwijst ze België door naar het Europees gerechtshof.

'Kapotte meetpunten'
Ook de metingen van de uitstoot in Brussel worden door Europa in vraag gesteld. Zo blijkt dat er in 2014 geen cijfers waren over de uitstoot in de Belliardstraat omdat het meetpunt “niet meer functioneerde.” Ook de meting aan Kunst-Wet is niet meer gebeurd na 2008, in de voorgaande jaren werd er een uitstoot gemeten die dubbel zo groot was als de norm. De echte uitstoot is vandaag dus waarschijnlijk ook een heel stuk hoger dan toegelaten.

De meetpunten moeten verplicht goed werken op de zwaarst vervuilde locaties, dat staat ook in een Europese richtlijn die geschonden is. Het kabinet van milieuminister Fremault reageert dat een andere richtlijn bestaat die dat net onmogelijk maakt. "Dit is een misverstand", zegt woordvoerder Adel Lassouli.

Ten slotte neemt Europa ook geen vrede met het Brussels toekomstplan dat ervoor moet zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert. Het plan mist drie elementen: duidelijk meetbare en controleerbare doelen, aanvaardbare deadlines en strenge maatregelen. Brussel wil in 2018 de norm halen door de vernieuwing van het wagenpark.

Lage emissiezones
Onvoldoende, redeneert de Commissie. 2018 is ruim acht jaar na de deadline, en Brussel heeft nog geen belastingaanpassingen doorgevoerd om dieselwagens te ontraden.

Het kabinet van minister Fremault laat weten dat volgende week een resem maatregelen wordt voorgesteld, "waaronder lage emissiezones en milieufiscaliteit voor voertuigen. We denken hiermee aan de vragen van de Commissie te voldoen."

De stadsbeweging Bral laat weten dat de Commissie "de Brusselse regering op haar morele en wettelijke plicht wijst. Zij moet de gezondheid van de burgers te vrijwaren met betrouwbare en efficiënte maatregelen.”

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni