Het krioelt van de ratten op het Emile Vanderveldeplein

© Wikipedia

Het Emile Vanderveldeplein, dat de wijk Kuregem verbindt met de Wayezstraat in Anderlecht huisvest sinds kort een aantal ongewenste gasten. Dat blijkt uit een filmpje dat een buurtbewoner donderdag online plaatste. Daarop is te zien hoe het krioelt van de ratten in de struiken rond het plein. Vlakbij wachten scholieren en pendelaars op hun bus of tram.

Ratten in de struiken van het Emile Vanderveldeplein in Anderlecht

"Ik heb het filmpje gisteren gezien en heb onmiddellijk gevraagd aan mijn diensten om ter plaatse te gaan,” laat Nadia Kammachi (Ecolo), schepen voor o.a. hygiëne, weten aan de redactie van BRUZZ. “Zij hebben meteen dozen met biocides uitgezet.”

“De gemeente Anderlecht is verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten op haar grondgebied,” zegt Kammachi, “maar het Emile Vanderveldeplein valt onder de bevoegdheid van het Brusselse Gewest. Toch ontratten we ook daar. We hebben vervolgens Net Brussel gecontacteerd.”

De oorzaak van de plaatselijke rattenplaag ziet de schepen voor Hygiëne in de heraanleg van de Wayezstraat. “Vivaqua heeft, in het kader van die heraanleg, de rioleringen recentelijk vernieuwd. Dat heeft ervoor gezorgd dat de ratten uit de rioleringen naar boven zijn gekomen.”

Preventief en reactief bestrijden

Het gemeentebestuur van Anderlecht maakt van netheid een prioriteit. Om het gemeentelijke budget daarvoor op te krikken, voerde Anderlecht vorig jaar nog een taksverschuiving door. Het koppelde toen een verlaging van de personenbelasting aan een toename van de onroerende voorheffing.

“Wat het bestrijden van ratten betreft, werken we zowel preventief als reactief,” verzekert Kammachi. “Twee keer per jaar ontratten we de rioleringen in Anderlecht. Tegelijk gaan we ook ter plaatse bij meldingen van ratten door inwoners.”

Natte zomer, meer ratten

Toch blijkt het Emile Vanderveldeplein niet de enige plaats in Anderlecht waar ratten zich schuilhouden. Buurtbewoners signaleerden volgens La Capitale ook ratten in de Vijverwijk, rond de Marius Renardlaan, aan Cora en in het Astridpark.

Kammachi ziet sinds vorig jaar inderdaad een stijging van het aantal rattenmeldingen. Dat wijt de schepen aan de verandering van het klimaat. “De natte zomer heeft als gevolg gehad dat veel ratten bovengronds gekropen zijn. Daarom heb ik voorgesteld om met Vivaqua vanaf volgend jaar niet twee, maar drie keer de ratten preventief te bestrijden in de rioleringen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?