| De gemeentelijke serres van Jette worden vandaag nog verwarmd met stookolie.

Jette wil gemeentelijke serres verwarmen met biomassa

EC
© BRUZZ
29/09/2021

De gemeente Jette wil volgend jaar een eigen biomassa-installatie openen aan het Poelbos, vlakbij het UZ Brussel. Die moet de bestaande mazoutketel van de gemeentelijke serres vervangen. Op termijn moet de verwarming van die serres volledig op hout uit de gemeente draaien.

Dat bevestigt schepen van Energie en Groene Ruimten Bernard Van Nuffel (Ecolo) van Jette. De gemeente lanceert deze week een openbare aanbesteding voor de nieuwe biomassa-installatie. Daarover volgt woensdag een stemming tijdens de gemeenteraad.

“Het wordt geen energiecentrale, maar een stookplaats om onze eigen serres en de kantoren en kleedkamers van de tuiniers te verwarmen”, zegt Van Nuffel. In de gemeentelijke serres aan het Poelbos worden verschillende planten en bloemen gekweekt voor de bloemenperken van Jette. De energievoorziening gebeurt nu met stookolie. “De serres zijn vrij groot, zeker 2.500 vierkante meter. Nu gebruiken wij tot 70.000 liter mazout per jaar voor de verwarming ervan”, zegt Van Nuffel.

Snoeihout

Met een verwarmingsketel op biomassa, ofwel houtafval, wil de gemeente meer ecologisch te werk gaan. De nieuwe installatie zou volgend jaar in de herfst moeten openen.

De huidige aanbesteding voorziet een budget van 450.000 euro voor de nieuwe installatie, inclusief de aankoop van houten pallets om de serres nog zeker tien jaar te verwarmen.

"We richten een korte keten in: het hout dat we produceren op ons eigen grondgebied, gebruiken we om bloemen te kweken voor onze perken”

Bernard Van Nuffel, schepen voor Groene Ruimten

Bernard Van Nuffel, lijsttrekker voor Ecolo-Groen in Jette

“We zullen die pallets eerst aankopen, maar in de toekomst willen we zelf pallets produceren op basis van snoeihout uit de gemeente”, zegt Van Nuffel. “Zo richten we een korte keten in: het hout dat we produceren op ons eigen grondgebied, gebruiken we om de serres te verwarmen en bloemen te kweken voor onze perken.”

Van Nuffel verzekert dat de biomassa-installatie niet voor overlast zal zorgen in de buurt, waar trouwens amper omwonenden zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni