Beestig Brussel

In Brussel verdwaalde papegaaiduiker vliegt vrijheid tegemoet

Maarten Goethals
04/01/2024
Updated: 04/01/2024 20.24u

Eind november werd in de rand van Brussel een zeevogel gevonden die normaal vooral in IJsland voorkomt: de papegaaiduiker, een diertje met zwarte eyeliner. Na enkele weken revalidatie in ons land werd het beestje omstreeks Kerstmis vrijgelaten aan de Belgische kust, in niets lijkend op het verweesde diertje dat vorige maand nog totaal van de kaart in een kooitje zat.

Op IJsland en op de woeste eilanden van Schotland en Wales: op dat soort ongure plekken, omringd door zee vol vis, fleurt de papegaaiduiker helemaal op. Maar het vasteland van Brussel? Totaal vijandig en onnatuurlijk gebied voor de vogel die een beetje op een pinguïn lijkt, maar dan met vleugels, een streepje ‘eyeliner’ rond de ogen, en een dikke, oranje getinte snavel met blauwgrijze en gele lijnen.

Daarom konden de medewerkers van het dierenopvangcentrum VOC Anderlecht het eerst niet geloven, toen iemand eind november er eentje binnenbracht, totaal van de kaart.

"Het is een wonder dat het dier nog leefde," liet de organisatie op Facebook verstaan. Op enkele foto’s was te zien hoe de papegaaiduiker verweesd in een hoekje van een kooitje zit, onder het rode licht van een thermische lamp.

Het gaat om een juveniel, dus een niet-volwassen exemplaar. Dat verschil valt goed op door de intensiteit van kleuren: bij jongere dieren is het verenkleed veel meer grijsachtig, minder gedistingeerd.

Blijft de vraag hoe de zeevogel zo diep in het Belgische binnenland sukkelde? "Simpel: verdwaald geraakt na de recente stormen en hoge windstoten," aldus de VOC. Op een weiland in Wemmel werd het vervolgens "het doelwit van kraaien," waarop iemand ingreep en het dier redde van een gewisse dood.

Het is niet dat papegaaiduikers helemaal niet voorkomen in België; aan de kust worden die af en toe gespot als wintergast onderweg naar het Middellandse Zeegebied.

Het VOC Anderlecht bracht de bijzondere gast begin december over naar de collega’s van Oostende, omdat de VOC Oostende "over de juiste infrastructuur en knowhow beschikt om de zeevogels in de best mogelijke omstandigheden te verzorgen."

Met de bovenstaande beelden als resultaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , VOC Anderlecht , Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux , Papegaaienduiker

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni