| Nog wat acrobatische toeren, vooraleer de wasbeer in een kooi werd overgebracht naar het VOC in Anderlecht.

Het leven van de Brusselse brandweerlui zit vol verrassingen. Gisterennamiddag moest de brandweer uitrukken om een jonge wasbeer op te halen, die de vogelbescherming had gevangen in het Zoniënwoud.

Het was de Brusselse vogelbescherming die de brandweerlui iets na 15 uur had opgeroepen, nadat ze een jonge wasbeer had gevangen in het Zoniënwoud, ter hoogte van Rood Klooster. De vogelbescherming ontfermt zich immers ook over exotische dieren.

“De vogelbescherming had de wasbeer al in een doos gestoken, waarna wij ter plaatse gingen met een kooi om het dier te vervoeren,” laat Walter Derieuw van de Brusselse brandweer weten. “Ik vernam dat het om een jong dier ging, dat we overgebracht hebben naar de lokalen van het VOC (vogelopvangcentrum) in Anderlecht."

Hoe de wasbeer in het Zoniënwoud terechtkwam is niet helemaal duidelijk. Het VOC in Anderlecht was niet bereikbaar. Mogelijk liet een particulier het beest vrij in de natuur. (Lees verder onder de afbeeldingen)

'Eén à twee individuen'

Volgens Thomas Jean, communicatieverantwoordelijke bij het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels (KBVBV) en onder meer bekend van La minute sauvage, een reeks kortfilms over wilde natuur in België, is de vangst vrij uitzonderlijk.

"Het is een heel zeldzame vangst," zegt hij in een reactie aan BRUZZ. "We kunnen het uiteraard niet met zekerheid zeggen, maar op basis van waarnemingen en camerabeelden schat men het aantal wasberen in het Brussels Gewest op één, maximaal twee stuks. Van een opmars is dus zeker geen sprake."

Volgens Jean werd het dier, dat in goede gezondheid verkeerd, wellicht gevonden in Wallonië of Vlaanderen en opgepikt door bezorgde burgers. "Die mensen hebben de wasbeer wellicht achtergelaten in het Zoniënwoud."

Invasieve soort

Wel zeker is dat het beestje hier hoe dan ook niet thuis hoort. “De wasbeer is een invasieve soort en het is aan te raden om zijn verspreiding in onze streken te vermijden om zo ons inheems ecosysteem te vrijwaren,” weet Thomas Jean.

"De wasbeer veroorzaakt helaas veel overlast en kan veel schade aanrichten. Hij voedt zich onder meer met reptielen en insecten en kan mogelijks zorgen voor een verstoring van de voedselketen bij andere soorten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni