Klimaatactivisten houden hologrammenbetoging in Brussel voor ecologisch herstelplan

© Twitter Greenpeace Belgium
© Twitter Greenpeace Belgium

Youth For Climate en Greenpeace hebben donderdagavond een "hologrammenbetoging" gehouden voor de gebouwen van de Europese Raad en het Federaal Parlement in Brussel. Met geprojecteerde filmpjes willen de activisten oproepen tot een ecologisch en rechtvaardig herstelbeleid na de coronacrisis. De politie was aanwezig aan het Federaal Parlement, maar liet de actie doorgaan.

Aan de vooravond van de wereldwijde online klimaatstaking op vrijdag hebben Youth For Climate en Greenpeace een actie op poten gezet om 21.30 uur voor het gebouw van de Europese Raad, en om 22.45 uur voor het gebouw van het Federaal Parlement in Brussel. Op geprojecteerde beelden waren eerdere klimaatstakingen te zien en hologrammen van Lena Baguet, vertegenwoordiger van Youth for Climate, en Greenpeace-woordvoerder Juliette Boulet.

Met dit virtuele alternatief van de klassieke betoging konden de coronamaatregelen gerespecteerd worden. "We blijven thuis, maar we gaan niet zwijgen", zegt Toon Lambrecht, woordvoerder van Youth For Climate. "Nu kunnen we niet de straat op, maar aan de vooravond van de wereldwijde staking willen we onze stem laten horen. We eisen dat politici naar wetenschappers luisteren, of het nu gaat om COVID-19 of het klimaat."

"We kunnen en willen onze activiteiten niet hervatten alsof er niets is gebeurd. We moeten nu investeren in gezondheidszorg en sociale rechtvaardigheid, in klimaatbeleid en natuur, niet in vervuilende bedrijven. De mens en de planeet zijn belangrijker dan winst", aldus Greenpeace-woordvoerder Juliette Boulet.

Voor de wereldwijde klimaatstaking vrijdag organiseert Youth For Climate een online betoging via Zoom en een webinar met klimaatwetenschappers Jean-Pascal van Ypersele en Sara Vicca.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?