Klimaatspijbelaars verslikken zich in complottheorie van Schauvliege

© PhotoNews
| Klimaatspijbelaars op 31 januari 2019 in Brussel, aan het eindpunt Zuidstation.
Updated: 05-02-2019 - 09:21

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) suggereerde afgelopen weekend dat de klimaatbetogingen op donderdag deels opgezet spel waren. Die uitspraak pikken de organisatoren van 'Youth For Climate' niet. "De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren."

In de speech die ze uitsprak bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in Lierde suggereert Schauvliege dat de klimaatmarsen en de spijbelacties op donderdag deels opgezet zijn. Dat zou volgens haar te maken kunnen hebben met wraakacties van natuurorganisaties, die maar moeilijk konden verteren hoe voormalig minister van Landbouw Vera Dua (Agalev/Groen) aangepakt werd op betogingen van landbouwers.

Spoken zien

"Een aantal natuurorganisaties hebben mij in het begin van mijn legislatuur, 4,5 jaar geleden, gezegd: 'Wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. Wij zullen ook betogingen doen, maar dan in de andere richting'", zei Schauvliege dit weekeinde.

"Ik zie misschien spoken, maar ik denk dat er toch wel iets van waarheid in zit. Wat ik de voorbije weken in scène zie gezet worden, op vlak van klimaat, dat doet er mij heel sterk aan denken." Volgens Schauvliege beseffen veel klimaatbetogers niet dat "ze een stukje mee onderdeel uitmaken van een systeem dat opgezet is".

"Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars op donderdag. Men heeft me dat ook verteld vanuit de Staatsveiligheid. Ik kan u garanderen dat ik niet alleen spoken zie, en dat er wel wat meer achter zit dan spontane solidariteitsacties met ons klimaat", zei ze bij het ABS.

'Belediging voor ons engagement'

"De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren", reageert Youth for Climate op Facebook. "Wij zijn bewuste jongeren die met eigen ogen konden vaststellen hoe het klimaatakkoord niet werd ondertekend door België een week na de grootste klimaatmars ooit in december."

De klimaatjongeren ontkennen dat hun spijbelbetogingen deel uitmaken van een complot. "Greta Thurnberg is de grote inspirator van alle klimaatspijbelaars in heel Europa en zo ook voor ons en onze beweging Youth For Climate. Aan de keukentafel beslisten we iets te doen. Daar was niemand bij en dat was ook niet nodig: het gaat slecht met het klimaat, we zijn kwaad en dat willen we tonen."

De klimaatspijbelaars blijven uiterst positief en hopen nog altijd "op een constructief en positief antwoord vanuit de politiek, een samenwerking over alle partijgrenzen heen die klimaat voorop stelt en vooral daadkrachtig de problemen aanpakt."

Schauvliege door de mand

Dinsdagochtend moest Schauvliege haar woorden opnieuw inslikken. De CD&V-minister zei in De Ochtend dat ze dan toch geen contact heeft gehad met de Staatsveiligheid. "Die uitspraak klopt niet", erkent ze.

"Ik heb de voorbije week veel bagger over mij heen gekregen. Ik heb weinig geslapen en ik heb me laten meeslepen door een bepaalde frustratie", zei Schauvliege op Radio 1. "Ik ben ook maar een mens en kan me vergissen." Toch vindt de CD&V-minister niet dat ze heeft gelogen. "Ik heb me vergaloppeerd."

"Het is heel vreemd dat een minister over zoiets kan liegen", zegt Anuna De Wever in een reactie. De initiatiefneemster is ervan overtuigd dat haar organisatie niet geïnfiltreerd of geïnspireerd is vanuit wraakgevoelens. "Dat is gewoon echt niet zo. Kunnen we stoppen met aan de beweging te twijfelen?"

Toch wil De Wever nog niet alle bruggen met Schauvliege opblazen. "Ik hoop nog steeds dat ze met ons wil samenwerken aan een ambitieuzer klimaatbeleid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?