Biodiversiteit en natuurobservatie op de Josaphatsite 14

| (Archief)

Milieuorganisaties organiseren op 21 mei 'Mars voor Biodiversiteit'

© Belga
03/05/2023

Een aantal milieubewegingen, waaronder Greenpeace, Extinction Rebellion en Youth for Climate, plannen op 21 mei een eerste "Mars voor de Biodiversiteit" in Brussel. Dat hebben ze woensdag aangekondigd.

"Het is hoog tijd dat we op straat komen voor de natuur", zegt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitsexperte bij Greenpeace, in een persbericht. "We demonstreren geregeld voor het klimaat, maar de biodiversiteitscrisis is ook heel ernstig en nauw verbonden met de klimaatcrisis. Zo'n miljoen dier- en plantensoorten zijn met uitsterven bedreigd." De milieuorganisaties vragen onder meer dat ecocide, het vernietigen of onherstelbaar beschadigen van een ecosysteem, wordt bestraft.

De regering-De Croo kondigde vorig jaar al aan dat ecocide zijn intrede zal doen in het nieuwe strafwetboek. Er worden straffen aan gekoppeld van 10 tot 20 jaar cel.

Het wetsontwerp mist volgens de milieuorganisaties echter "realisme en ambitie". "Ecocide wordt veel te nauw gedefinieerd en beperkt zich tot doelbewuste schade, terwijl veel gevallen van ecocide net het gevolg zijn van roekeloosheid", luidt het. "Hierdoor zou de wet bijvoorbeeld niet van toepassing zijn op rampen zoals de schipbreuk van de olietanker Erika. Dat ondermijnt de effectiviteit van de wet om onszelf en de natuur te beschermen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni