Greenpeace voert actie tegen bouw op Josaphatsite: 'Groene ruimte wordt vogelvrij verklaard'

CD
© BRUZZ
02/03/2023
Updated: 02/03/2023 19.22u

Donderdagvoormiddag hebben Greenpeace, Sauvons la friche, Natagora en lokale actiegroepen geprotesteerd tegen de bouw van 1.200 woningen op de Josaphatsite. Het verwilderde stuk spoorterrein heeft een rijke biodiversiteit, die door de bouw verloren zou gaan.

De Josaphatsite is een thuis voor zo’n 1.200 soorten, waaronder meer dan honderd soorten vogels, evenals wilde bijen en zeldzame libellen. Daarnaast vormt de 25 hectare open ruimte volgens de actiegroepen ook een belangrijke natuurlijke buffer tegen overstromingen en extreme hitte, een noodzaak in het licht van de steeds frequentere extreme weersomstandigheden. De site zou verloren gaan voor de bouw van zo’n 1.200 woningen, een school, een sporthal en de bijhorende weginfrastructuur.

"Alle groene ruimte wordt letterlijk en figuurlijk vogelvrij verklaard door op de Josaphatsite te bouwen. Als de Brusselse regering hier de natuur niet waardevol genoeg vindt om ze te beschermen en alternatieve bouwsites te zoeken, waar dan wel?" zegt Eric De Plaen van Sauvons la friche Josaphat.

Politieke impasse

De actiegroepen brachten daarom een stukje Josaphatsite naar de locatie waar normaal gezien de Brusselse ministerraad had moeten plaatsvinden. Met foto’s van de fauna en flora zetten de actievoerders de rijke biodiversiteit van de site in de verf. Ze eisen dat de ministers snel tot een overeenkomst komen om deze waardevolle natuur te beschermen. De ministerraad werd geannuleerd en zal online plaatsvinden door de spanningen rond dit dossier.

“Door administratieve instanties te laten beslissen, worden zowel de democratie als de natuur buitenspel gezet, en dat te midden van de biodiversiteits- en klimaatcrisis. Dit is onaanvaardbaar”, aldus Ruth-Marie Henckes, expert biodiversiteit bij Greenpeace België. “Wij dagen hier vandaag op voor de natuur, het is heel teleurstellend dat de ministers dat niet doen.”

De organisaties vragen de regering om een rondetafelgesprek te organiseren met alle betrokken partijen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en een einde te maken aan de politieke impasse rond het dossier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni