20221827 Bijgedachte Brusselse regering Vervoort en Sven Gatz

| Regering Vervoort bij de voorstelling van de begroting

Regeringscrisis over Josaphat: groene ministers sturen kat naar ministerraad

Steven Van Garsse
© BRUZZ
01/03/2023
Updated: 02/03/2023 08.54u

De Brusselse regeringscrisis over de Josaphat-site duurt voort. Ecolo en Groen weigeren naar de ministerraad te komen. Een online minsterraad zal de meeste dringende punten behandelen.

Inzet van de crisis is de bouw van 1200 woningen op de Josaphat-site, een verwilderd stuk spoorterrein, eigendom van het gewest.

Ecolo en Groen zijn tegen de bouwplannen gekant. Twee weken geleden verlieten minister Alain Maron (Ecolo) en staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) uit protest de regeringstafel.

Zoals het er nu naar uitziet blijven ze ook morgen weg van de ministerraad, net zoals minister Elke Van Den Brandt (Groen). Dat betekent de facto dat de ministerraad morgen niet kan doorgaan.

Er zou intussen op partijniveau geprobeerd worden om de plooien glad te strijken. De regionale voorzitters Rajae Maouane (Ecolo) en Ahmed Laaouej (PS) zouden hiervoor samenzitten, al wordt dat ook wel gerelativeerd. “Er is één gesprekje geweest,” zo klinkt het bij de groene partijen.

Dat federaal minister Zakia Khattabi (Ecolo) intussen als bemiddelaar optreedt, zoals La Libre schrijft wordt ontkend. “Dat bericht is op niets gebaseerd,” zo klinkt het.

Omzeilen

Een plan voor de ontwikkeling van een nieuwe stadswijk op de Josaphatsite zit al een jaar in het slop. Ecolo en Groen vinden dat de biodiversiteit van de site vrijwaard moet blijven en dat er op het oostelijk deel van de site voldoende plaats is om woningen te bouwen.

Josaphatsite

| Josaphatsite in de winter

De PS wil verder met het plan dat al in eerste lezing is goedgekeurd en waar ze al heel wat toegevingen voor heeft gedaan. Zo werd het aantal woningen naar beneden bijgesteld, en staat in het Richtplan van Aanleg een biopark.

De PS probeert nu om via de raden van bestuur van vier agentschappen het contract voor een eerste reeks van 509 woningen op het zuidelijk deel van de site toe te kennen aan een consortium (Axa-Eiffage). Ze omzeilt op die manier het geblokkeerde Richtplan van Aanleg, tot grote woede van Ecolo en Groen.

Drie van de vier agentschappen gaven al groen licht: de Maatschappij voor Stedelijke Ontwikkeling (eigenaar van het terrein), de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij en Citydev. Het Woningfonds beslist eind deze week.

Tegen de beslissing van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij is beroep aangetekend door een regeringscommissaris. Dat beroep is opschortend en loopt tot half maart.

Er zit tijdsdruk op, want de openbare aanbesteding zou in principe ten laatste op 9 maart moeten worden toegekend aan het consortium. Anders riskeert de aanbesteding te vervallen, en moet die overgedaan worden. Volgens de Maatschappij voor Stedelijke Ontwikkeling zal de bouw van de woningen dan veel duurder uitvallen, omdat de prijzen in de huidige offerte van het consortium die van voor de oorlog in Oekraïne zijn.

'Onverantwoord'

Maandag zei staatssecretaris voor stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) in het parlement dat, juridisch gezien, de bouw van de eerste reeks woningen ook zonder een door de regering goedgekeurd plan mogelijk is. “Een Richtplan van Aanleg is wenselijk, maar niet noodzakelijk,” zo zei hij. Al blijken er nog heel wat etappes die doorlopen moeten worden.

Hij zei ook dat de regering de plicht heeft om deze regeringscrisis te ontmijnen. “De Brusselaars hebben deze regering gekozen voor vijf jaar. De regering moet die rit uitdoen, zelfs al zijn er onenigheden. Niet meer regeren zou onverantwoord zijn."

Geen fysieke ministerraad

Ondanks de 'stakende' groene ministers komt de ministerraad vandaag, donderdag, toch samen. Het gaat om een online vergadering met een beperkte agenda. Deze elektronische ministerraad zal de punten bespreken waar tijdens het interkabinettenoverleg overeenstemming over is bereikt.

Pop-up Josaphatsite

| Josaphatsite

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brusselse regering, Alain Maron, Barbara Trachte, josaphat-site, Pascal Smet, Elke Van den Brandt, Maatschappij voor stedelijke Inrichting, CityDev, woningfonds, brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni