Klimaatzaak houdt zondag tiental acties in Brussel

© PhotoNews
| Een klimaatmars van Youth for Climate (archiefbeeld). Deze zondag staan meer dan tien klimaatacties gepland in Brussel.

Op zeker tien locaties in Brussel staat deze zondag een klimaatactie gepland. Het initiatief komt van de vzw Klimaatzaak, die een rechtszaak voert tegen de Belgische en Brusselse overheid opdat zij hun klimaatverplichtingen zouden nakomen. Dat proces begint volgende week dinsdag in Haren.

De vzw roept alle Belgen deze zondag op om actie te voeren in hun buurt. In totaal zijn er honderd acties in het hele land. Ook in Brussel.

De Brusselse lokale politie bevestigt dat Klimaatzaak een aanvraag heeft gedaan om te betogen voor het klimaat. Er zijn voorlopig tien Brusselse acties bevestigd en er staan er nog twee op til. Alle acties beginnen zondag om 15 uur. Omwille van de coronamaatregelen geldt telkens een maximumaantal van 100 aanwezigen. Klimaatzaak vraagt alle deelnemers om zich op voorhand in te schrijven via hun Facebookpagina.

Aan de Kunstberg zullen dansers een flashmob houden. Verder zijn er acties gepland aan het Breughelplein in Brussel-Stad, het Koning Overwinnaarsplein in Etterbeek, het Luxemburgplein in Elsene, de Basiliek van Koekelberg, het Koningin Astridplein in Jette, het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe, het Aartshertogensquare in Watermaal-Bosvoorde, het Sint-Jobplein in Ukkel en in het park van Vorst. Klimaatzaak wacht nog op officiële toelating voor acties in Ter Kamerenbos (voor de kiosk) en in het Senypark in Oudergem.

Proces start volgende week

De vzw Klimaatzaak spant sinds 2014 een rechtszaak aan tegen de vier Belgische overheden die bevoegd zijn voor klimaatbeleid. Eén daarvan is het Brussels Gewest. De rechtszaak gaat erom dat alle vier overheden hun wettelijke verplichtingen om de broeikasgassen drastisch te verlagen, zoals bepaald volgens Europese regelgeving, moeten nakomen. Het proces tegen die vier overheden begint komende dinsdag 16 maart in Haren.

In Nederland en Frankrijk hebben gelijkaardige initiatieven de zaak tegen hun overheden al gewonnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?