Koning Filip prijst klimaatjongeren: 'Hebben scherp besef van noden van onze planeet'

© Belgian Royal Palace
| "De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit," zegt de koning.

Tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak voor de gestelde lichamen - de hoogste gezagsdragers van het land - heeft koning Filip de klimaatjongeren geprezen om hun "ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit."

In zijn toespraak verwees de koning onder andere naar de val van de regering en de economische situatie van het land. Maar hij had het ook over de burgermobilisatie. "Zij is een voortreffelijke uiting van de veerkracht van onze samenleving en de wil om samen vorm te geven aan onze toekomst. Onze democratieën staan onder grote druk, maar ze zijn wel springlevend. Zij zijn onze fierheid," klonk het.

Ook over de betogende klimaatjongeren liet hij zich positief uit. "Zij vragen een fundamentele aanpassing van onze levenswijze – om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt. De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet."

'Brussel als internationaal kruispunt'

De vorst had het in zijn toespraak ook over Brussel. "Laten we van Brussel, onze hoofdstad, een gastvrij en stralend internationaal kruispunt maken, steunend op haar culturele rijkdom. Een Brussel dat in wisselwerking met de andere gewesten de troeven van ons land ten volle benut."

De koning blikte in zijn speech ook vooruit op de verkiezingen van 26 mei. "U staat de komende maanden, in de aanloop naar de volgende Europese, federale en regionale legislatuur, voor een zware en delicate opdracht. Het land rekent op u", besloot hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?