Maandag manifestatie voor de Braziliaanse ambassade na bosbranden Amazone

© Lubasi cc-by-sa-2.0

Klimaatbeweging Extinction Rebellion en andere organisaties roepen op om maandag voor de Braziliaanse ambassade in Brussel te manifesteren tegen het beleid van president Bolsonaro, dat ze verantwoordelijk achten voor de grootschalige bosbranden in het Amazone-woud.

De beweging Fridays For Future, opgericht door de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, wil dat er maandag over de hele wereld wordt betoogd voor de ambassades van Brazilië. De oproep werd snel overgenomen door andere bewegingen, waaronder Youth For Planet van Anuna De Wever en Kyra Gantois.

De organisaties houden de politiek van president Jair Bolsonaro verantwoordelijk voor de bosbranden die het Braziliaanse Amazonewoud teisteren. Tussen januari en augustus werden 72.843 brandhaarden geteld op satellietbeelden, tegenover 39.759 in heel 2018.

"Sinds Jair Bolsonaro aan de macht is, zijn de branden verveelvoudigd, aangewakkerd door de droogte maar ook door het lamentabele klimaatbeleid van de Braziliaanse regering, die het Amazonegebied enkel ziet als een melkkoe", schreef Fridays For Future vrijdag in een mededeling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?