Manifestanten kondigen noodtoestand af op klimaatconferentie

© Belga
19/02/2019
Updated: 19/02/2019 11.37u

Een internationale conferentie in Brussel rond klimaatverandering en het oceaanbehoud is dinsdagochtend even verstoord door een groepje betogers. Toen premier Charles Michel het woord nam, sprong een viertal manifestanten één na één op tafel met de boodschap de "noodtoestand voor het klimaat" uit te roepen.

De federale ministers van Energie en Noordzee, Marie Christine Marghem (MR) en Philippe De Backer (Open Vld) organiseren vandaag/dinsdag een internationale conferentie rond klimaatverandering en oceaanbehoud in het Egmontpaleis in Brussel. Ook prins Albert van Monaco, die zich met zijn Monaco Foundation al jaren bezighoudt met oceaanpreservatie, is daarbij aanwezig.

De conferentie werd officieel geopend door eerste minister Charles Michel, maar zijn toespraak werd vier keer verstoord door klimaatmanifestanten. De vier sprongen een na een op tafel en riepen dat het "te laat is voor verklaringen van goede wil" en dat de deelnemers "meteen de noodtoestand voor het klimaat moeten uitroepen".

Verklaring van Brussel

De betogers droegen een t-shirt met het opschrift 'Declare climate emergency now' en waren de zaal undercover binnengeraakt. Ze werden allemaal snel weggevoerd door de veiligheidsdiensten. Het protest ging uit van het burgercollectief Extinction Rebellion.

De hele dag lang wordt er in verschillende panels gediscussieerd over wetenschappelijke oplossingen om de opwarming van het klimaat en de oceanen tegen te gaan. Afsluitend ondertekenen de deelnemers de 'Verklaring van Brussel' rond klimaatverandering en oceaanbescherming.

20190219_klimaatconferentie_Brussel_Michel

| Premier Michel kwam er de Verklaring van Brussel ondertekenen.

'Gebrek aan ambitie'

Ook tegen die tekst werd dinsdag geprotesteerd: de aanwezige ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders werden bij aankomst aan het Egmontpaleis uitgejouwd door een tiental militanten van Extinction Rebellion opgewacht. "Ze gaan hier een verklaring ondertekenen die niet ver genoeg gaat. Wij verwerpen hun gebrek aan ambitie", klonk het bij één van hen.

De Verklaring van Brussel benadrukt vooral het belang van wetenschappelijk onderzoek naar klimaatopwarming, en roept de betrokkenen landen en organisaties op actie te ondernemen om de uitstoot van CO2 door maritiem transport te beperken. De tekst herbevestigt ook de steun voor eerdere internationale engagementen, zoals die in het klimaatakkoord van Parijs.

Europese Green Deal

"De klimaaturgentie gaat ons allemaal aan, en we horen de signalen van de bevolking, ook diegene die we zonet nog hebben gezien", verwees Charles Michel naar de protesten aan het begin van de vergadering. "De klimaatveranderingen en het effect daarvan op de oceanen zijn een grote bedreiging. We moeten handelen en tegelijkertijd ook het potentieel voor groene energie op zee gebruiken."

Michel benadrukte dat er wel een evenwicht moet zijn tussen economische ontwikkeling en klimaatactie, en dat de maatregelen ook sociaal moeten zijn. Hij wil daarvoor samenwerken met de andere Europese lidstaten om een Europese 'Green Deal' te ontwikkelen. "Er zijn geen simpele oplossingen voor een complex probleem. Er is samenwerking en coördinatie nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Milieu, Samenleving, klimaatconferentie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni