Meer dan 25.000 Belgen ondertekenen in 24 uur klimaatbrief aan koning Filip

© Veerle De Vos / VRT

In 24 uur tijd hebben meer dan 25.000 Belgen een brief ondertekend aan koning Filip, waarin ze hun bezorgdheid uiten over het klimaat. Milieu-organisatie Greenpeace nam het initiatief voor de brief aan de koning, omdat ze vindt dat "de regering geen besef heeft van de hoogdringendheid." Op een antwoord van het Paleis hoeven de briefschrijvers evenwel niet te wachten, zegt de koninklijke woordvoerder.

De brief aan de koning krijgt er elke vier seconden een handtekening bij. Dit succes toont volgens Greenpeace dat onze landgenoten bijzonder ongerust zijn over het klimaat.

"75.000 burgers trokken op 2 december door de straten van Brussel en gisteren overhandigden 500 kinderen brieven aan het parlement. Ze eisen meer klimaatambitie, maar onze politieke leiders blijven doof voor dit luide signaal", zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace.

Koning tovenaar

"Uiteraard weten we dat de koning het klimaatprobleem niet kan wegtoveren, maar we vragen hem om onze politici duidelijk te maken dat het klimaat niet langer wacht."

"Wij zijn geschokt dat onze regering zich in volle klimaattop verliest aan politieke spelletjes", vervolgt Joeri Thijs. "Ons land zou net als bijvoorbeeld Nederland méér klimaatambitie moeten eisen, niet minder. Burgerbewegingen als de klimaatmars en gele hesjes tonen dat er werk aan de winkel is. Er moet nu eindelijk een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid komen, dat ervoor zorgt dat de meest klimaatvriendelijke optie ook de goedkoopste wordt."

'Niet de rol van de koning'

"Het is niet de rol van de koning om te reageren op dergelijke politieke of maatschappelijke vragen," laat een woordvoerder van het Koninklijk Paleis alvast weten aan BRUZZ. "Uiteraard wordt de brief wel meegenomen als informatie over wat leeft en belangrijk is."

Halverwege januari zal er opnieuw een klimaatactie door Brussel trekken. De actie 'Rise for Climate' trok op Facebook al de aandacht van duizenden geïnteresseerden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?