| Bladeren in parken blijven meestal liggen, omdat ze goed zijn voor de bomen en bodem.

Minder vervuiling in Brusselse herfstbladeren zet deur open naar verwerking tot compost

Nena Langloh
© BRUZZ
05/11/2022
Updated: 05/11/2022 11.52u

De herfst is sinds enkele dagen echt in het land: roodbruine bladeren bedekken de wegen en parken van het gewest. De meeste bladeren die in Brussel op de openbare weg belanden, worden verbrand. Vier gemeenten startten een project op om de bladeren toch te benutten.

Drie jaar geleden werd de #laatzeliggen-campagne gelanceerd. Die riep iedereen op om herfstbladeren in tuinen niet op te ruimen, want die dragen bij aan de gezondheid van bomen en zijn een uitstekende meststof.

Ook deze herfst proberen de Brusselse gemeenten aan die oproep zo veel mogelijk gehoor te geven, toch wat de openbare parken betreft. Hoe? Door bijvoorbeeld de bladeren onder struiken te harken, of in hoekjes te verzamelen, al dan niet bijeengedreven met behulp van een (luidruchtige) bladblazer. Een uitzondering vormen de parkwegeltjes: om de veiligheid van wandelaars te garanderen, ruimen de groendiensten de (gladde) bladermassa wel op.

Ook bladeren die op openbare wegen vallen, worden altijd opgeruimd, bevestigt Camilla Pilotto van de gewestelijke netheidsdienst Net Brussel. Als het om een gewestweg gaat, ruimt Net Brussel het afval op. Bij gemeentelijke wegen staat logischergewijs de gemeente in voor dat taakje.

‘Projet Carbone’

Net Brussel haalt jaarlijks zo’n 175 ton dorre bladeren op van de gewestelijke wegen. De dienst brengt die berg niet naar Brussel-Compost, dat groenafval verwerkt, maar behandelt het als gewoon, regulier afval. “De bladeren zijn namelijk te vervuild door ander afval om nog te composteren,” aldus Pilotto.

De gemeenten daarentegen beslissen zelf hoe ze de bladeren opruimen. Stad Brussel composteert bijvoorbeeld wel. In Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe gebeurt dat ook voor een deel, de rest wordt verbrand. “We weten namelijk nog niet welke invloed uitlaatgassen hebben op de compost van bladeren die op drukke wegen liggen,” zegt Caroline Lhoir (Ecolo), bevoegd schepen in Sint-Pieters-Woluwe.

Lhoirs gemeente neemt daarom deel aan ‘Projet Carbone’, dat onderzoekt hoe groenafval benut kan worden. Het project is een samenwerking van de ULB, Brussel Mobiliteit, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel.

Voor dat project wordt de invloed van uitlaatgassen op dode bladeren onderzocht. “De voorlopige resultaten zijn voorzichtig positief. In de twee monsters die al onderzocht werden, blijkt de vervuiling voldoende afgenomen en houdt composteren dus geen risico in voor de menselijke gezondheid of voor de bodem,” zegt Maëlle De Brouwer (Ecolo), schepen voor Milieu en Groene Ruimtes in Ukkel. Definitieve resultaten worden binnenkort verwacht.

Bladkorven

En buurtbewoners? Wat moeten die doen met rottende bladeren voor hun deur? Die zijn wettelijk verplicht om het trottoir vrij te houden. Hoe burgers de bladeren dienen te verwerken, kiezen ze zelf. Dat kan bijvoorbeeld met de groene zak voor groenafval, die Net Brussel ophaalt, maar sommige gemeenten bieden nog andere mogelijkheden.

“In de wijk Vogelenzang hebben we een twintigtal bladkorven neergezet waarin buurtbewoners de bladeren kunnen deponeren,” zegt een kabinetsmedewerker van Allan Neuzy (Ecolo), bevoegd schepen in Anderlecht. Ook Stad Brussel liet dertig bladkorven plaatsen op haar grondgebied. Sint-Pieters-Woluwe werkt aan een grote composteersite voor het groenafval van de parken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, herfstbladeren, Net Brussel, projet carbone, composteren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni