Nieuw schooljaar, nieuwe schoolpoortacties voor schone lucht

© Veerle Vanderleen/Filter Café Filtré
| In Brussel namen vrijdag opnieuw 46 scholen deel aan het protest tegen luchtvervuiling.

Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent ook meteen het vervolg van de acties van het collectief Filter Café Filtré voor schone en gezonde lucht aan de schoolpoort. Op de eerste vrijdag van het nieuwe schooljaar voerden in heel België opnieuw 67 scholen actie.

De grootste mobilisatie vindt plaats in Brussel, waar vrijdag 46 scholen deelnemen. In Antwerpen sloten 18 scholen aan bij de roep om schone lucht, in Gent voerden twee scholen actie en ook één West-Vlaamse school eist gezonde lucht voor de kinderen.

Sinds 16 maart

Sinds de start van de acties van Filter Café Filtré namen in totaal al 126 scholen deel. Vrijdag sloot in Brussel ook het cultuurhuis Kaaitheater zich aan bij het initiatief en gingen actievoerders van 9 tot 9.30 uur koffie drinken op de middenberm voor hun gebouw aan het Sainctelettesquare.

De vele bezorgde ouders en kinderen houden al sinds 16 maart tijdens de schoolperiode wekelijks acties om de luchtkwaliteit rond de scholen te verbeteren en schoolstraten te eisen. De aanleiding daarvoor was een rapport van Greenpeace over luchtvervuiling aan de schoolpoorten en de daaropvolgende Pano-reportage van de VRT.

A12

In het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 oktober wordt er een grootse slotactie gepland. Filter Café Filtré zal op zaterdag eerst ballonnen met gezonde lucht van aan de kust en vanuit de Ardennen naar Antwerpen brengen.

Op zondag worden die ballonnen dan al fietsend via de A12 naar het Jubelpark gebracht, waar nog een festival voor schone lucht plaatsvindt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?