Na vijf jaar actievoeren: schoolstraat Vlaamsesteenweg feestelijk geopend

© BRUZZ
20/09/2023
Updated: 20/09/2023 16.41u

Vijf jaar geleden startte het eerste schoolstraatprotest aan de Vlaamsesteenweg door de ouders van basisschool Maria Boodschap en La Clé. Na een lange strijd is er woensdagochtend onder aanwezigheid van burgemeester Philippe Close (PS) en schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) een nieuwe schoolstraat feestelijk geopend.

De Vlaamsesteenweg en de Sleutelstraat zijn omgevormd tot schoolstraat en dat werd woensdagochtend gevierd met een ontbijt voor leerlingen en ouders, ochtendgymnastiek en een openingsceremonie voor de straat.

Het wordt geen klassieke schoolstraat, die voor en na schooltijd even wordt afgesloten, wel een straat die de hele dag autoluw is door middel van een inzinkend paaltje aan de ingang van de Sleutelstraat en een bloembak aan de Vlaamsesteenweg.

Jaren protest

Het protest begon vijf jaar geleden met een onderzoek naar de luchtkwaliteit, waaruit bleek dat de Vlaamsesteenweg één van de meest vervuilde plekken in Brussel was. Daaruit ontstond de actiecomité Filter Café Filtré Atelier, dat maandenlang geprotesteerd heeft aan verschillende scholen in Brussel voor betere luchtkwaliteit en leefbaarheid.

Ondertussen werd op verschillende plaatsen in Brussel geëxperimenteerd met verschillende vormen van autoluwe schoolomgevingen. Zo werden de Dageraadstraat, de Broekstraat, de Kanonstraat, de Triangelwijk en de Rijkeklarenstraat reeds getransformeerd tot schoolstraten.

Radio sprak met Annekatrien Verdickt van het actiecomité Filter Café Filtré Atelier, maar ook met haar zoon Thomas, die vijf jaar geleden ook bij het eerste protest was.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni