Nieuwe Brusselse uitvinding maakt Anderlechts flatgebouw gratis zuiniger

© Google Maps
| Dit gebouw van 26 verdiepingen is nu energiezuiniger dan ooit.

De Brusselse start-up Watt Matters heeft vrijdag in het 26 verdiepingen tellende appartementsblok Marius Renard in Anderlecht een nieuwe warmtekrachtkoppelingsinstallatie voorgesteld. Die installatie produceert groene stroom met een rendement van vrijwel 100 procent.

De start-up Watt Matters heeft het dak van een groot flatgebouw gerenoveerd en in 't gebouw een installatie voor warmtekrachtkoppeling geplaatst. Een stevige investering, die de 430 flateigenaars niks heeft gekost. Die zien hun energierekening zelfs dalen met 40.000 euro per jaar.

De investering werd betaald met geld van de burgercoöperatie Energiris, die 195.000 inlegde. Er werd nog eens 99.000 euro ingelegd via crowdlending, en ook Belfius deed een duit in het zakje, in samenwerking met de Europese Investeringsbank. De totale kost van het project komt op 950.000 euro.

De installatie levert tegelijk warmte en elektriciteit, en werkt op natuurlijk gas. Door een nieuwe techniek is het rendement bijna honderd procent. Zo wordt jaarlijks 80.000 euro bespaard gedurende tien jaar, en vermindert de CO2-uitstoot met 27 procent.

De helft daarvan vloeit terug naar zij die de renovatie van het dak mee betaald hebben, voor een stuk ook door de verkoop van groene energie aan het net. De andere helft gaat naar de mede-eigenaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?