Nieuwe verlichting stadhuis Sint-Gillis is energiezuiniger

Het stadhuis van Sint-Gillis, 's nachts verlicht Het stadhuis van Sint-Gillis, 's nachts verlicht
© gemeente Sint-Gillis
| In totaal werden 147 van de 540 bestaande lichtpunten vervangen door 126 nieuwe, efficiëntere en minder energie verbruikende LED's.
© gemeente Sint-Gillis
| In totaal werden 147 van de 540 bestaande lichtpunten vervangen door 126 nieuwe, efficiëntere en minder energie verbruikende LED's.

Een deel van de buitenverlichting van het stadhuis van Sint-Gillis is vervangen. Dankzij de nieuwe verlichting zal het elektriciteitsverbruik met 16.500 kWh per jaar verminderen, wat overeenkomt met het verbruik van vijf huishoudens.

Met de nieuwe verlichting is ook een nieuwe programmering toegevoegd die het mogelijk maakt om beter af te stemmen op de tijden van zonsopgang en zonsondergang. Hierdoor zal de gemeente haar verbruik met 16.500 kilowattuur per jaar verminderen, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer vijf huishoudens. Binnenkort zal een tweede studie worden uitgevoerd om de toestand van de resterende lichtpunten te analyseren.

De oude halogeenlampen of fluorescentiebuizen werden vervangen om het energieverbruik te verminderen, maar ook omdat ze aan vervanging toe waren. In totaal werden 147 van de 540 bestaande lichtpunten vervangen door 126 nieuwe, efficiëntere en zuinigere leds. De werkzaamheden duurden twee weken, waarbij de oude lampen naar een recyclingcentrum werden gebracht.

"Het vervangen van de verouderde verlichting door moderne ledlampen is opnieuw een concrete realisatie vanuit het gemeentelijk klimaatplan. Als gemeente wil Sint-Gillis het goede voorbeeld geven en voorop lopen in de energietransitie, onder meer dankzij innovatieve en energie-efficiënte projecten," zegt Jos Raymenants (Groen), schepen van Duurzame Ontwikkeling, Gemeentelijke eigendom en Energie van de gemeente Sint-Gillis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?