| Meer dan honderd handelszaken werden sinds begin dit jaar door Leefmilieu Brussel gecontroleerd.

Nog geen enkele boete voor verboden plastic zakjes

BVR
© BRUZZ
02/10/2018

Sinds het Brussels verbod op plastic zakjes is er nog geen enkele boete uitgeschreven. “Leefmilieu Brussel gelooft meer in waarschuwingen”, zegt bevoegd minister Fremault (CDH). Maar volgens oppositielid Annemie Maes (Groen) is het precies daarom dat tal van handelaars nog plastic zakjes uitdelen.

Sinds 1 september 2017 geldt er in het hele Brusselse gewest een verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik. Exact een jaar later werd het verbod nog strenger, en moeten alle zakjes dunner dan 50 micrometer - ook die voor bijvoorbeeld groenten en fruit - biologisch afbreekbaar zijn.

Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) vroeg in het Brussels parlement in hoeverre het verbod wordt nageleefd en of er gesanctioneerd wordt. Dat laatste blijkt alvast niet het geval.

Zo hebben de gewestelijke inspecteurs van Leefmilieu Brussel nog geen enkel proces-verbaal opgemaakt, die tot een boete kan leiden. “Leefmilieu Brussel geeft er de voorkeur aan bedrijven door middel van informatie en dialoog te overtuigen de milieuwetgeving na te leven, meer bepaald door een waarschuwing te geven”, antwoordde minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) dinsdag in de commissie Leefmilieu.

"Boetes hebben ook op andere handelaars een ontradend effect."

Annemie Maes (Groen)

Brussel kiest 2018 Groen Jette Annemie Maes plaats 4

“Maar in de praktijk zien we dat tal van handelaars nog plastic zakjes uitdelen”, zegt parlementslid Annemie Maes (Groen). “In een overgangsfase kunnen waarschuwingen zeker, maar op een bepaald moment moet je beginnen beboeten. Dat kan dan ook ontradend werken voor de andere handelaars”, aldus Maes, die aangeeft dat tal van handelaars op dit moment nog plastic zakjes uitdelen.

100 handelszaken en bliksemacties

Opvallend is ook dat er geen enkele inspecteur specifiek wordt ingezet om het plasticverbod te controleren. Wel zijn er ‘bliksemacties’ op weekmarkten en in naburige handelszaken. Daarvan waren er al drie. Een vierde vindt plaats dit najaar.

De plastic zakjes in andere handelszaken worden gecontroleerd in het kader van een andere controle, bijvoorbeeld op het sorteren van afval. “Sinds het begin van het jaar zijn meer dan honderd handelszaken gecontroleerd”, stelt Fremault. Cijfers over het aantal inbreuken bij die honderd handelszaken gaf ze niet. Ook van het aantal controles uitgevoerd door de gemeentelijke inspecteurs, zijn er geen cijfers. "Maar ook zij gaven nog geen enkel proces-verbaal door aan Leefmilieu Brussel”, aldus Fremault.

Trouwens: niet de dikte van de plastic zakjes zelf wordt gecontroleerd. Daar is geen gepaste draagbare apparatuur voor. Daarom worden de technische kenmerken van de zakken gecontroleerd op de aankoopfactuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, plastic zak, afvalberg, plastic soep

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni