BDW2015-241-Nieuwe Markt Jette Station
© Saskia Vanderstichele

Plastic zakken verboden vanaf 1 september 2017

© BRUZZ
07/06/2016

Het Brussels Gewest voert vanaf 1 september volgend jaar een verbod op plastic zakken in. In eerste instantie gaat het om zakken voor eenmalig gebruik aan de kassa van de supermarkt. Een jaar later wordt het verbod uitgebreid.

Dat heeft minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) gezegd in het Brussels parlement.

Brussel volgt zo de Europese regelgeving, die lidstaten verplicht om het gebruik van plastic naar beneden te halen. In Wallonië gaat dit jaar al een dergelijk verbod in, in Vlaanderen zit men nog in de planningsfase. Een aantal Brusselse gemeenten lanceerden ondertussen hun eigen verbod al, bijvoorbeeld voor de markten.

Het Gewest kiest voor een gefaseerde invoering van het verbod. Vanaf 1 september 2017 gaat het om een verbod op plastic zakken voor eenmalig gebruik die aan de kassa van de supermarkt worden meegegeven. Een jaar later geldt het verbod voor alle types zakken, ook voor de zakjes waarin groenten en fruit in zitten.

Fremault kiest voor de gefaseerde aanpak om de handelaars tijd te geven hun aanpak te wijzigen. Ze wil ook aan tafel gaan zitten met handelaarsverenigingen Atrium en Comeos om een alternatief te voorzien. Daarbij wordt gedacht aan nylon zakken, als milieuvriendelijk optie. Het Gewest zou in een eerste fase de financiering van die zakken op zich kunnen nemen, al is daarover nog niets beslist.

Oppositiepartijen Groen en Ecolo zijn tevreden met het verbod. “Wij pleiten hier al lang voor," zegt Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen. "We zijn blij dat de minister ons hierin eindelijk volgt. Sensibilisering is natuurlijk belangrijk, maar wordt pas echt zinvol als het wordt ondersteund door regulering."

De Groenen hopen wel dat de minister de nodige budgetten reserveert voor de begeleiding van handelaars en de nylon zakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie