Brussel Kiest 2018 Gemeentehuis Jette

| Gemeentehuis Jette.

De gemeente wil volledig klimaatneutraal zijn tegen 2050 en werkt daarvoor een klimaatplan uit. Jette is de negende Brusselse gemeente die de klimaatnoodtoestand uitroept. De motie wordt normaliter woensdagavond goedgekeurd op de gemeenteraad.

Na Brussel-Stad, Etterbeek, Koekelberg, Ukkel, Anderlecht, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Gillis wil nu ook het College van Jette (LBJette, MR, Ecolo) de klimaatnoodtoestand uitroepen. Schepen van Milieu Claire Vandevivère (LBJette/CDH) presenteert woensdagavond op te gemeenteraad tevens haar kadernota voor een klimaatplan.

Zo wil Jette klimaatneutraal zijn tegen 2050 op het hele grondgebied. Het patrimunium van de gemeente moet zelfs klimaatneutraal zijn tegen 2030, onder meer door de CO²-uitstoot van de gemeentelijke gebouwen tegen 2024 met 50 procent te verminderen, ten opzichte van 1990.

“Een ambitieus plan,” bevestigt Vandevivère bij La Dernière Heure. “Maar we willen echt dat de strijd tegen klimaatverandering vooruit gaat. En als we pas klimaatneutraal zijn in 2035 in plaats van 2030, is dat natuurlijk nog steeds erg goed.”

Bomen planten

Het College wil koolstofuitstoot compenseren, door onder meer een 100-tal bomen per jaar te planten. Daarnaast wil de gemeente ook extern een overzicht van de CO²-uitstoot bestellen, tegen eind 2020. “Zo krijgen we duidelijkheid over welke punten we het eerst moeten aanpakken,” aldus Vandevivre.

Ook de burgers worden gehoord, zegt schepen van Patrimonium, Energie en Klimaat Bernard Van Nuffel (Ecolo), die een participatieproces aankondigt vanaf 2020. “Het is erg belangrijk dat de klimaattransitie gedragen wordt door alle gemeentediensten, in samenspraak met de Jetse burgers,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Milieu , klimaatnoodtoestand , Claire Vandevivere , Bernard Van Nuffel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni