Open brief van klimaatspijbelaar: 'Bedankt om ons zo te onderschatten'

© PhotoNews
| Jonge klimaatspijbelaars tijdens de betoging vorige week.

Pili Verbinnen (17) is leerling van het KA Etterbeek. Als Brussels afgevaardigde voor Youth for Climate spijbelt ze mee voor het klimaat. Ze betreurt dat de discussie over spijbelacties weer boven de hoofden van de jongeren gevoerd wordt, en schrijft daarom een open brief. "Terwijl jullie discussiëren, vallen wij het systeem aan."

"Aan alle mensen, leerkrachten, directeurs en ministers die niet akkoord gaan met het spijbelen van scholieren voor een beter klimaat,

Dank u!

De laatste dagen wordt er veel gediscussieerd over of leerlingen al dan niet mogen spijbelen, of ze al dan niet gesteund moeten worden of al dan niet gesanctioneerd.

Opnieuw een discussie die boven onze hoofden wordt gevoerd en waar wij op geen enkele manier bij betrokken worden. Het is wederom alsof wij geen volwaardige mensen zijn die onze eigen mening kunnen vormen en betutteld moeten worden door volwassenen.

Maar laat dat nu net hetgeen zijn waarvoor ik jullie wil bedanken.

Bedankt om ons zo erg te onderschatten!
Bedankt om onze capaciteiten en organisatievermogen te verwaarlozen.
Bedankt om ons niet te zien aankomen.

Want terwijl jullie aan het discussiëren zijn over wat er met ons moet gebeuren, sluipen wij steeds dichter naar de kern en we zullen het systeem doen sidderen en beven alvorens het ten val te brengen. Want vallen zal het!

Laat me mezelf even verduidelijken. Ik heb het over het systeem waarbij de politici in aanloop naar de verkiezingen van alles beloven, maar zodra ze verkozen zijn en veilig vastzitten op hun positie voor de volgende zes jaar, alle beloften en voorstellen zomaar over boord kunnen gooien zonder dat iemand er verbaasd van opkijkt.

Het systeem waarbij elke klimaatregel op de belastingfiches van onze ouders terecht komt, terwijl multinationals elke dag meer uitstoten. En ik heb het vooral over het systeem dat, hoewel de mening van 75.000 mensen wordt genegeerd, zich nog steeds blijft verstoppen achter de sticker 'DEMOCRATIE' die ze op de voorruit heeft geplakt.

Change is coming, whether you like it or not."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?