| Minitrottoirtje, met achter de omheining een geprivatiseerde en idyllische weg.

Oudergem wil voetgangers op domein Hertoginnedal toelaten

KH
© BRUZZ
30/10/2019

Het riviertje de Woluwe en het pad ernaast maken vandaag deel uit van Hertoginnedal en zijn niet toegankelijk voor het publiek. Oudergem vraagt de Koninklijke Schenking om daar verandering in te brengen.

Het domein van Hertoginnedal reikt vandaag tot aan de Vorstlaan, waar de voetgangers maar over een smal trottoirtje beschikken. Nochtans ligt enkele meters verderop een liefelijk pad dat de beek de Woluwe volgt. Die weg was ooit openbaar, maar werd in het begin van de 20ste eeuw geprivatiseerd.

De Oudergemse schepen van Openbare Ruimte Sophie De Vos (Défi) wil die privatisering ongedaan maken en het pad opnieuw openstellen. De Vos schreef daarom naar de eigenaar van de site, de Koninklijke Schenking. Dat schrijft La Capitale en bevestigt De Vos aan onze redactie. "Het hek moet dan maar enkele meters verschuiven, tot achter de Woluwe."

“Een parcours langs de Woluwe zou een link tussen het centrum van Oudergem en de Mellaertsvijvers kunnen vormen,” zegt De Vos in de krant. “Die zijn een aangename plek voor een uitstap, maar voetgangers raken er vandaag niet makkelijk.”

'Iedereen die ik spreek vindt het een fantastisch idee en voegt er dan aan toe dat iemand anders bevoegd is.'

Sophie De Vos, eerste schepen Oudergem

De schepen vroeg bovendien aan andere gemeenten waar de Woluwe passeert om het verzoek te ondersteunen. Ook Vlaamse gemeenten als Vilvoorde, Zaventem en Machelen bevinden zich in die lijst. "Het idee is om het hele traject van de Woluwe toegankelijk te maken voor zachte mobiliteit," vertelt De Vos aan onze redactie. "Onder meer Zaventem reageerde al positief."

De Europese Commissie kreeg dan weer een aanvraag van Oudergem om het idee binnen zijn Life Belini project te steunen.

Angst voor precedent

Het is niet de eerste keer dat Oudergem de vraag stelt aan de Schenking. De Vos denkt dat de organisatie, die ook het koninklijk domein van Laken beheert, bang is om een precedent te scheppen.

"Daarnaast is de situatie ook complex, zegt de schepen. "De Schenking is eigenaar, de Regie der Gebouwen huurder en de Kanselarij van de eerste minister beheert de site. Alle mensen waar ik mee spreek vinden het een fantastisch idee en voegen er dan aan toe dat iemand anders bevoegd is."

kaartje woluwe vorstlaan hertoginnedal

| Het pad volgt het traject van de rode lijn. Rechts van het pad ligt de Woluwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Milieu , Mobiliteit , Hertoginnedal , sophie de vos , Woluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni