Hittegolf in Brussel droogte kinderen Flageyplein waterfontein drinkfontein dorst hitte warm tropische temperaturen

| Spelende kinderen aan de fonteintjes op het Flageyplein.

Ozon- en hitteplan van kracht in Brussel

TRO
© Belga
23/08/2019

Brussel Leefmilieu heeft het ozon en hitteplan geactiveerd. Komend weekeinde kan het boven de 30 graden worden. Die temperatuurstijging gaat doorgaans gepaard met een stijging van de ozonconcentratie.

Het ozon- en hitteplan is in heel het land van kracht. Het KMI verwacht de volgende dagen warm tot zeer warm weer. De temperatuur zal vanaf zaterdag boven 28 graden Celsius stijgen en kan maandag de 30 graden bereiken of overschrijden. "Omdat de temperatuursindicator in het ozon- en hittplan overschreden zal worden, wordt voldaan aan de voorwaarden voor de activering van de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan", aldus Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

De waarschuwingsfase moet er onder meer voor zorgen dat instellingen en organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen, gepaste maatregelen treffen. Het algemeen advies luidt: voldoende water drinken, jezelf en je huis koel houden.

Derde keer

Het is de derde keer dit jaar dat de waarschuwingsfase voor ozon en hitte wordt geactiveerd, na 21-30 juni en de historisch tropische periode in juli (19-26 juli).

De combinatie van luchtvervuiling, de hoge temperaturen en het zonnige weer zullen begin volgende week zorgen voor een toename van de ozonconcentraties. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe hoog de concentraties zullen oplopen en of de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden zal worden. "Indien er overschrijdingen van de informatiedrempel voorspeld of gemeten worden, zal dat via aparte waarschuwingsberichten gecommuniceerd worden", aldus nog IRCEL.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , ozon , ozonconcentratie , hitteplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni