102 extra overlijdens tijdens hittegolf van eind juni

© PhotoNews
| Een hittegolf kan gevaarlijk zijn voor een groot deel van de bevolking, zeker voor senioren. Maar de hittegolf van juni had weinig impact. "De hitteplannen werken," klinkt het.

Tijdens de hittegolf van eind juni vonden in België 102 extra overlijdens plaats, zo meldt de federale gezondheidsinstelling Sciensano donderdag. De dienst spreekt van een "zeer matige oversterfte". Brussel kende een piek op 26 juni, toen stierven er twaalf meer mensen dan normaal.

Van zondag 23 juni tot zondag 30 juni vond in België een eerste hittegolf plaats. Het hitteplan werd al op vrijdag 21 juni gelanceerd. Tijdens die periode werd in België een kortstondige, lichte toename van het aantal sterfgevallen waargenomen in alle leeftijdsgroepen van de bevolking. Het gaat om 102 extra overlijdens, of 3,5 procent meer dan het verwachte aantal overlijdens (2.885), meldt Sciensano.

26 juni

Vooral de groep van 65 tot 84-plussers werd getroffen. De heetste dagen toen waren 24, 25 en 29 juni, met temperaturen boven de 30 graden en verhoogde ozonconcentraties. Brussel kende een piek op 26 juni. Toen waren er twaalf extra overlijdens bij mannen en vrouwen. "Tijdens of net na dergelijke warme dagen, merken we vaak dat er in werkelijkheid meer mensen sterven dan verwacht," aldus Sciensano. Door te spreken over een "matige oversterfte", benadrukt Sciensano wel dat het aantal extra overlijdens beperkt is gebleven.

"We hebben al zomers gekend waar er meer extra doden zijn gevallen door de hitte," zegt Nathalie Bossuyt, onderzoekster bij Sciensano. "Maar het is moeilijk om hittegolven met elkaar te vergelijken, want de omstandigheden zijn telkens anders. De oversterfte hangt af van meerdere factoren, waaronder luchtvervuiling, de lengte en opbouw van de warmteperiode."

Hitteplan

Het is dan ook niet mogelijk om exact vast te tellen waarom het aantal extra overlijdens relatief laag ligt. Al denkt Sciensano wel dat maatregelen van het ozon- en hitteplan een positief effect hebben gehad. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar van het aantal extra overlijdens tijdens de tweede hittegolf, die in juli plaatsvond. Die gegevens worden binnen enkele weken verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?