Hittegolf: dagrecord van 32,6 graden in Ukkel

© PhotoNews
| Het is zoeken naar verkoeling in de Brusselse straten.

Sinds zaterdag zit ons land officieel in een hittegolf. In Ukkel is bovendien het dagrecord voor 29 juni gesneuveld. Het werd 32,6 graden. Het vorige record dateerde uit 1957 en bedroeg 30,7 graden.

Er is officieel sprake van een hittegolf in ons land. In Ukkel werden waarden van 30 graden Celsius en meer gemeten. Een hittegolf is een periode met minstens vijf opeenvolgende dagen met ten minste 25 graden, waarvan op minstens drie dagen 30 graden of meer wordt genoteerd in Ukkel.

De hittegolf is vorige zondag begonnen en loopt pas af bij de eerste dag dat de maximumtemperatuur in Ukkel onder de 25 graden ligt.

Volgens weerman Dehenauw is het de eerste keer sinds 1901 dat we in België voor het vijfde opeenvolgende jaar een hittegolf hebben. Hittegolven zijn ook frequenter dan vroeger. Zo zijn er sinds 1901 41 hittegolven geregistreerd in België, waarvan 17 sinds 1990. "Gemiddeld dus tot 1990 1 per 4 jaar, sinds 1990 1 per 2 jaar", zo tweet Dehenauw.

Het was zaterdag bovendien de warmste 29 juni sinds het begin van de waarnemingen. In Ukkel werd 32,6 graden opgetekend of bijna twee graden meer dan het vorige record uit 1957.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?