Water Modave

| Water schenken in het kasteeldomein van Modave.

Vivaqua: ‘Spring voorzichtig om met drinkwater’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
29/06/2019

De belangrijkste grondwaterbron voor Brussel produceert vandaag 15 procent minder water dan normaal door de droogte van de voorbije jaren. Dat is nog niet problematisch, maar Vivaqua vraagt toch om voorzichtig om te springen met drinkwater.

In Wallonië besloot de gemeente Tellin donderdag om als eerste om het drinkwaterverbruik te reguleren. De grondwaterreserves zijn er immers erg laag als gevolg van de voorbije twee droge zomers en ook al niet bijzonder vochtige winters.

In Brussel loopt het nog niet zo’n vaart. Navraag bij Vivaqua leert wel dat ook de Brusselse watervoorraden de impact van de droogte voelen. Zo produceert de site van Modave, de grootste bron van grondwater voor Brussel, vandaag maar 50.000 kubieke meter per dag meer. Dat is 15 procent minder dan het gemiddelde.

Modave is lang niet de enige bron van grondwater voor Brussel, dat daarnaast ook veel oppervlaktewater uit de Maas tot drinkwater verwerkt (goed voor 30 à 40 procent van het totale Brusselse leidingwater). Maar de cijfers geven wel aan dat de droogte impact heeft.

“Er is momenteel geen tekort, maar we roepen de Brusselaars wel op om bewust om te springen met het leidingwater en niet te vergeten dat het drinkwater is,” zegt woordvoerster Saar Vanderplaetsen aan BRUZZ.

Een lijst met Brusselse waterwinningsgebieden vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Modave , vivaqua , drinkwater

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni