Hittegolf in Brussel droogte kinderen Flageyplein waterfontein drinkfontein dorst hitte warm tropische temperaturen

| Spelende kinderen aan de fonteintjes op het Flageyplein.

Brussel maakt zich op voor hittegolf: 'Zorg voor elkaar'

HD
© BRUZZ
21/06/2019
Updated: 24/06/2019 11.04u

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan treedt vanaf vrijdag in werking tot donderdag 27 juni. De aanhoudende hitte die voorspeld wordt, in combinatie met luchtvervuiling, zal zorgen voor toenemende ozonconcentraties. Blijf in de schaduw, beweeg niet te veel en drink genoeg water, is het devies.

De weersvoorspellingen geven aan dat de temperaturen volgende week zullen stijgen tot boven de 30 graden gedurende een periode van zes opeenvolgende dagen. Het gewest en de Brusselse gemeentes waarschuwen de bevolking om goed voor zichzelf te zorgen.

De Stad Brussel en de gemeente Anderlecht hebben beiden een verschillend noodnummer ingevoerd waar mensen terecht kunnen voor meer informatie. De nummers dienen om senioren en andere kwetsbare groepen bij te staan.

'Zorg voor elkaar'

Verschillende gemeentes roepen op om, naast de gewoonlijke waarschuwingen, voldoende water te drinken en overdreven fysieke activiteit te mijden, een oogje in het zeil te houden bij de mensen in je omgeving.

“Zelfs indien de openbare diensten er alles aan doen om mensen te helpen tijdens hitteperiodes, toch moet iedereen aandachtig zijn voor de ouderen,” zegt burgemeester Close, “er gaat niets boven direct contact tussen een persoon en zijn of haar buren om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Ik reken op de solidariteit van de Brusselaars”.

De OCMW, Stad Brussel en de 13 buurthuizen op hun grondgebied zullen ook actief proberen om mensen bij te staan. Mensen die zich inschrijven via het noodnummer zullen bezoekjes krijgen van medewerkers van de buurthuizen die helpen waar nodig. Als de temperatuur boven de 28 graden stijgt zullen teams worden ingezet om bij sociaal geïsoleerde mensen te controleren of alles goed gaat.

Rustzaal in Koekelberg

Ook de gemeente Koekelberg heeft een hittegolfplan en stelt iedere dag van 9 tot 17 uur een rustzaal ter beschikking van de inwoners. Die zaal bevindt zich in het OCMW van Koekelberg. Wie naar de zaal wil, kan rekenen op een gratis pendeldienst.

Tot en met donderdag gaan jongeren uit het verenigingsleven flesjes water uitdelen op het Vanhuffelplein. Er wordt daarnaast water voorzien voor de bezoekers van de gemeentelijke gebouwen.

Verzamel informatie

Voor het hele gewest kan je terecht op de website van Leefmilieu Brussel waar er een kaart beschikbaar is met alle koele plekken in Brussel. Eerder werd ook al in kaart gebracht waar er gratis toiletten en drinkfonteinen te vinden zijn.

  • Het gratis noodnummer van de Stad Brussel is 0800 35 550.
  • Het gratis noodnummer van de gemeente Anderlecht is 0800 89 990.
  • Het gratis noodnummer van de gemeente Koekelberg is 0800 85 903.
koeleplekkenkaart

| De kaart met koele plekken van Leefmilieu Brussel kleurt vooral heel rood.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , hittegolf , hitteplan , Anderlecht , Leefmilieu Brussel , brussel-stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni