| Binnen blijven veel bars leeg door het zonnige weer (archiefbeeld)

De aanhoudende warmte zorgt voor goede resultaten bij de Brusselse bars… die een terras hebben! De cafés die zonder terras door het leven moeten, hebben het heel wat moeilijker. “We zijn niet voorbereid op dergelijke weersomstandigheden,” aldus Horeca Brussel.

“In warme landen hebben ze terrassen met sproeiers en hebben bijna alle cafés airconditioning,” zegt Yvan Roque van Horeca Brussel aan BRUZZ. “Dat is hier niet de standaard. Als de volgende zomer terug zo warm is, moeten we ons dringend aanpassen aan die nieuwe omstandigheden.”

Want dat de cafés zonder terras in deze periode van hitte financieel afzien, is een feit. In Bar Des Amis in de Sint-Katelijnestraat draaien ze sommige dagen met verlies. “Wij hebben geen terras en met dit weer verkiezen de mensen echt wel buiten te zitten,” vertelt Igor Goudesone, uitbater van het café, aan BRUZZ.

“Dat zorgt ervoor dat we deze zomer op financieel vlak al erg geleden hebben. We hebben het ook moeilijk om onze personeelsleden de uren te geven die ze vragen,” aldus Goudesone.

Positief blijven

Ook bij Café Merlo op de Baksteenkaai geven ze toe dat hun goede zomerresultaten volledig aan hun terras te danken zijn. “Er is niemand die binnen komt zitten, waardoor het lijkt alsof je geen klanten hebt. Maar ze zijn er wel degelijk en ze blijven tot erg laat zitten,” aldus Kato Vanhoovels, uitbaatster van het café.

Voor Horeca Brussel is de balans daarom positief. “De aanhoudende warmte brengt extra kosten op het vlak van energieverbruik met zich mee en cafés zonder terras hebben het moeilijk. Maar dat is nog altijd beter dan een zomer met veel regen,” zegt Roque.

Los van het weer is het voor de meeste zaken ook een goede zomer na jaren vol andere zorgen zoals terreur. “Na de aanslagen hebben we een erg moeilijke periode gekend", aldus nog Roque. "Daarbij kwamen nog de vele mobiliteitsproblemen die heel wat klachten met zich meebrachten. Dit jaar boeken we eindelijk terug goede resultaten en daarom ben ik optimistisch."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, hitte, café, Bar Des Amis, Café Merlo, Horeca Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni