Paddentrek ook in Brussel op gang: 'Maand vroeger dan gewoonlijk'

© wpoelman

Ook in het Brussels gewest komt de paddentrek op gang. Natagora, de Franstalige tegenhanger van Natuurpunt, roept vrijwilligers op om te helpen bij de oversteek op een tiental plekken in het gewest. "Het Rood Klooster is een van de belangrijkste sites in heel het land voor paddenpopulaties. Veel Brusselaars zijn zich daar niet van bewust."

Net als op andere plekken in het land, komt de paddentrek ook in Brussel vroeger op gang door de zachte winter. Natagora nam al overstekende padden waar sinds midden februari. "De oversteek begint ongeveer een maand vroeger dan gewoonlijk", legt Amandine Tiberghien van Natagora uit. "Wat dit jaar bovendien uitzonderlijk is, is dat warmere periodes worden afgewisseld met koudere periodes."

Zo wordt het de komende dagen opnieuw iets kouder en zullen er dan ook minder padden op straat te zien zijn. "Maar tegen het weekend wordt het weer wat warmer. We verwachten dan dat de paddentrek opnieuw op gang komt", gaat Tiberghien verder. "Qua timing valt dat wel mee, want tijdens het weekend zijn er meer vrijwilligers beschikbaar."

Die vrijwilligers zijn belangrijk voor het voortbestaan van padden en andere amfibieën als salamanders. Tiberghien: "Door de aanleg van straten is de habitat van deze dieren sterk opgedeeld en onstaan er obstakels zoals stoepranden waar padden niet over kunnen."

Rood Klooster

Op een tiental plekken in het gewest roept Natagora vrijwilligers op om de komende anderhalve maand padden te helpen bij de oversteek van straten. Het gaat om onder meer het Woluwepark, de vijvers van Bosvoorde en het Rood Klooster. "Veel Brusselaars zijn zich daar niet van bewust, maar het Rood Klooster is een van de tien belangrijkste sites van het land voor paddenpopulaties en andere amfibeën", aldus Tiberghien.

Natagora stelt wel vast dat ook gemeentes een inspanning leveren. "De gemeentes Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde sluiten sommige straten tijdelijk af om de overstekende padden te beschermen", gaat de medewerkster van Natagora verder. "Ukkel heeft zelfs een oversteekplaats voor padden geïnstalleerd. Sommige gemeentes zijn zich steeds meer bewust van de biodiversiteit en dat is positief."

Wie in de loop van februari en maart wil meehelpen, kan terecht op de website van Natagora. Die organisatie roept ouders ook uitdrukkelijk op om hun kinderen te betrekken. "De paddentrek is voor ons een belangrijk moment om de amfibieën in kaart te brengen door ze te tellen'", aldus Tiberghien nog. "Kinderen bevinden zich dichter bij de grond en zullen sommige amfibieën sneller zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?