Park dat al tien jaar dicht was heropent 'dankzij coronacrisis'

© Nicola da Schio
| Aan de opruimactie, afgelopen weekend in het Raspailpark, namen een dertigtal burgers deel

Een deel van het Ukkelse Raspailpark, dat al meer dan tien jaar dicht was, is onder druk van het lokale wijkcomité opnieuw publiek toegankelijk. En dat tot de opknapwerken aan het verwaarloosde park, die de gemeente nu voor begin 2021 heeft beloofd.

VUB-onderzoeker en buurtbewoner Nicola da Schio ontdekte het park van 2,5 hectare toevallig, al wandelend door de wijk. Het park tussen de Stallestraat en de Victor Gambierstraat is eigendom van Bpost, die het in 2015 na jaren verval in erfpacht gaf aan de gemeente Ukkel. De noodzakelijke werken om het verloederde park op te knappen waren nog niet begonnen.

Maar de mobilisatie van meerdere wijkcomités, waarvan Da Schio de woordvoerder is, gaf een nieuwe stimulans. Bevoegd schepen Maëlle De Brouwer (Ecolo) gaf toestemming voor een tijdelijke heropening van een deel van het park. "Tijdens de lockdown hebben buurtbewoners hun wijk herontdekt", erkende ze.

Afgelopen zaterdag, ter voorbereiding van de heropening, organiseerden de initiatiefnemende wijkcomités een grootscheepse opruimdag in het park. Ze vulden uiteindelijk 12 zakken vol rondslingerend vuilnis, brachten enkele achtergelaten meubels weg, en verwijderden netels en doornige bramenstruiken van de paadjes. Natuurvereniging Natagora plaatste twee microfoons om de nachtdieren in het park te kunnen traceren.

De werken voor de volledige heropening van het park, wellicht aangezwengeld door het enthousiasme van de buurt, moeten begin 2021 van start gaan, meldt de RTBF. Tot die tijd zou het park toegankelijk blijven, momenteel elke dag tussen 9.30 uur en 20 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?