| Simulatie van de nieuwe woonwijk Goederen in Anderlecht.

PFAS gevonden op Citydev-werf in Anderlecht

Eva Christiaens
© BRUZZ
24/03/2022

In de Tweestationsstraat in Anderlecht is PFAS-vervuiling vastgesteld. De bouw van 96 openbare woningen is daardoor tot nader order stilgelegd. Het is nog niet duidelijk vanwaar de vervuilende stoffen komen. De werf in Anderlecht maakt deel uit van de stadsvernieuwingsoperatie Citygate.

Dat verneemt onze redactie en bevestigt de openbare vastgoedmaatschappij Citydev. Die bouwt op een terrein tussen de Goederenstraat, de Tweestationsstraat en de spoorweg momenteel 96 geconventioneerde woningen. Er komt ook een nieuwe gemeentelijke crèche voor Anderlecht en heel wat kantoor- en handelsruimte. Het project is onderdeel van Citygate, een grootschalig vernieuwingsproject in de buurt.

De werf is nu tot nader order stilgelegd. “Wij zijn enkele weken geleden ingelicht dat er PFAS is vastgesteld op de werf. Het gaat om kleine hoeveelheden,” zegt woordvoerder Cynthia Troch van Citydev deze donderdag. Vanwaar de stoffen afkomstig zijn, is nog niet bekend. “Verdere analyses zijn lopende.”

"Er zijn enkele weken geleden kleine hoeveelheden PFAS teruggevonden in de grondstalen"

Roan Van Boeckel, projectbeheerder

PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die niet van nature voorkomen in het milieu. Voorbeelden van PFAS zijn de stoffen PFOS en PFOA. Die zijn bijvoorbeeld gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen of voor blusschuim van de brandweer. PFAS kunnen de gezondheid en het milieu schaden. Ze zijn niet of nauwelijks afbreekbaar in de natuur, ook niet in het bloed. Om welke exacte stof het gaat in Anderlecht, is nog niet bekend. In de omgeving van de site waren vroeger enkele autohandelaars actief, maar ook een farmabedrijf.

Deel van het terrein

Projectontwikkelaar Kairos zegt dat er voorlopig alleen PFAS ontdekt is in een kleine zone van het terrein. “Het gaat om het stuk langs de Tweestationsstraat,” zegt projectbeheerder Roan Van Boeckel van Kairos. “We zijn enkele weken geleden op de hoogte gebracht dat er kleine hoeveelheden PFAS teruggevonden zijn in de grondstalen. Voorlopig niet in de stalen van de rest van het terrein, maar we hebben nu uitgebreider bodemonderzoek besteld.”

Hoeveel PFAS er exact in de stalen is gevonden, kan Van Boeckel niet kwijt. “Wij zullen de resultaten pas de komende dagen kennen.”

Er zullen ook extra staalafnames gebeuren in grond die al eerder werd afgevoerd van het terrein, zegt Van Boeckel. Die grond ligt nu in het grondreinigingscentrum van Suez in Grimbergen. De grond waar PFAS in is teruggevonden, is voor alle duidelijkheid niet afgevoerd.

Nieuwe stadswijk

De werken op de site zijn begonnen in september. Citydev wil alle woningen graag opleveren tegen september 2023. Wat de PFAS-ontdekking voor de kalender betekent, is niet duidelijk. “In het beste geval blijft het bij de vervuiling in die aparte zone,” zegt Van Boeckel. “Als er toch op andere plaatsen nog PFAS wordt ontdekt, zullen wij ons verder beraden.”

Kairos is zelf alleen aangesteld voor de ontwikkeling van deze werf in de Goederenstraat. Binnen Citygate I, het eerste deel van het stadsontwikkelingsproject Citygate, loopt momenteel nog één andere werf in de Grondelsstraat. Eigenaar Citydev kan nog niet bevestigen of daar nu ook bijkomend bodemonderzoek nodig is. Een derde werf, in de Docteur Kubornstraat, is al opgeleverd. Het aansluitende project Citygate II zit nog in de studiefase. Op die terreinen huist nu Studio CityGate en vond afgelopen zomer Circle Park plaats.

Leefmilieu Brussel belooft een inspecteur ter plaatse te sturen en heeft het analyseverslag opgevraagd bij de aannemer, klinkt het. De gemeente Anderlecht kon nog niet reageren. Het dossier wordt deze donderdag in het schepencollege besproken.

citydev.brussels_-_citygate_i_marchandises_f_aerienne-reduite_-_c_kairos_-_a2m_-_urban_platform_-_org_-_pixelab.jpg

| Citygate I - Goederen zal 96 openbare woningen tellen, maar ook handelsruimte en een crèche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Milieu , pfas , PFOS , Citygate I , Citygate I/Goederen , CityDev , Kairos

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni