Platform Luchthavenregio vraagt duurzame oplossing geluidshinder

© PhotoNews

Naar aanleiding van bepalingen in de Brusselse beleidsverklaring over de luchthaven van Zaventem vraagt het Platform Luchthavenregio Vlaams-Brabant, bestaande uit burgemeesters en gedeputeerden, aandacht voor de levenskwaliteit van àlle omwonenden van de luchthaven.

Bij alle regeringsonderhandelaars wordt aangedrongen zich te engageren om via overleg en dialoog een duurzame oplossing voor dit probleem uit te werken. De totstandkoming van een vliegwet moet een van de prioritaire dossiers worden op de onderhandelingstafel, klinkt het.

In haar beleidsverklaring stelt de nieuwe Brusselse regering "dat de infrastructuur (waaronder de landingsbanen) van Brussels Airport aangepast moet worden aan de nabijheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zijn dichtbevolkte gebieden". Volgens het Platform mag dit niet betekenen dat de baaninfrastructuur uitgebreid wordt zodat het vliegverkeer Brussel zou kunnen ontwijken.

In reactie op de bepaling "dat het ontzien van de dichtst bevolkte gebieden en de veiligheid van het luchtverkeer prioritair moeten zijn bij uittekenen van nieuwe routes" laat het Platform weten dat ook de mate van hinder (frequentie, duur en tijdstip) bepalend moeten zijn voor een billijke verdeling van de lasten.

Lusten en lasten

"Het lijkt alsof het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel wil genieten van de voordelen van de nabij gelegen nationale luchthaven, maar niet wil delen in de lasten. Het is onverantwoordelijk om Brussel tot een no-flyzone uit te roepen en alle lasten op de Vlaams-Brabanders af te wentelen", aldus het Platform, dat eraan herinnert dat het in reactie op de Brussels geluidsnormen sinds 14 februari 2018 een aansprakelijkheidsvordering heeft lopen die de Belgische staat in gebreke stelt met betrekking tot de bescherming van de gezondheid van alle omwonenden. Het vonnis in deze zaak wordt begin 2020 verwacht.

Het Platform Luchthavenregio eist dat op federaal niveau via overleg en dialoog een coherent luchthavenbeleid wordt uitgewerkt. De vliegwet, die hiervan het resultaat moet zijn en in een evenwichtige spreiding van de luchthavenhinder bevat, moet één van de prioritaire dossiers op de onderhandelingstafel worden, vindt het Platform. Het Platform neemt dit najaar het initiatief voor een streektafel over dit onderwerp voor parlementsleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?