| Vijf jaar geleden werd het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend.

Protest tegen klimaatbeleid EU met luchtballon en taart

© Belga
10/12/2020

De Klimaatcoalitie heeft in de buurt van het Schumanplein een levensgrote taart en luchtballon neergezet. Ze eisen dat de EU haar beleid in lijn brengt met klimaatakkoord.

Op de Europese top die momenteel plaatsvindt in Brussel bespreken de Europese leiders de klimaatdoelstelling voor 2030. Momenteel ligt er bij de Europese Commissie een voorstel op tafel voor een vermindering van 55 procent uitstoot tegen 2030, ten opzichte van 1990. Nog niet voldoende, zeggen de klimaatactivisten.

"De Klimaatcoalitie vraagt aan de EU-lidstaten dat zij zich ertoe verbinden hun CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 60 procent te verminderen. Dat is nodig om de opwarming te beperken tot maximaal 1,5°C en het Akkoord van Parijs na te leven. Een aankondiging daarover op de vijfde verjaardag van dat akkoord is het enige juiste verjaardagscadeau," zegt Lien Vandamme van de Klimaatcoalitie.

Taart en ballon

De grote taart was niet enkel versierd met aardbeien, maar ook met thermometers die symbool staan voor de opwarming van de aarde. Activisten hielden naast de taart bordjes omhoog met het opschrift "Waar is dat feestje?" in verschillende Europese landstalen.

De actie van vandaag sluit een golf van klimaatprotest af, na ook al "het langste klimaatprotest ooit" van 30 november tot 2 december en een ontmoeting tussen Sinterklaas en premier De Croo op 7 december.

Even verderop, bij het Jubelpark, was ook een grote luchtballon van Greenpeace met daarop een wereldbol getekend. Daarop vroeg de organisatie zich af 'op welke planeet' de Europese leiders zich bevinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Politiek , klimaatcoalitie , klimaatakkoord van Parijs , Schuman , Schumanplein , Europese Unie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni