| Typisch aan deze bloei, waar zich uit de knol een grote rechtopstaande bloem ontwikkelt, is de wansmakelijke lijkengeur die de plant verspreidt.

Reuzenaronskelk binnenkort in bloei in Plantentuin Meise

© Belga
12/02/2018

Wellicht over een week zal er opnieuw een reuzenaronskelk in bloei staan in de Plantentuin in Meise. Typisch aan deze bloei, waar zich uit de knol een grote rechtopstaande bloem ontwikkelt, is de wansmakelijke lijkengeur die de plant verspreidt.

Sinds de eerste bloei in 2008 is het al de achtste keer dat dergelijke uitzonderlijke gebeurtenis zich voordoet in de Plantenuin. Het spektakel duurt slechts 72 uur en is steeds een publiekstrekker.

De reuzenaronskelk is een zeldzame plant die in 1878 ontdekt werd in de regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. Omdat het een bedreigde plant is grijpt de Plantentuin de bloei aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten. Door de ontbossing voor de aanplanting van palmolieplantages dreigen ook de regenwouden te verdwijnen.

De plant is in ons land enkel terug te vinden in de plantentuinen van Meise en Gent. Vorig jaar in april kende de Plantentuin van Meise een wereldprimeur toen op dezelfde dag twee reuzenaronskelken in bloei kwamen.

Met behulp van ingevroren stuifmeel afkomstig van de Plantentuin van de UGent werd nadien een succesvolle bestuiving uitgevoerd. Na een verdeling van het materiaal tussen Meise en Gent kon de Plantentuin van Meise ondertussen zelf liefst 50 jonge reuzenaronskelken kweken. Deze zullen verspreid worden naar andere botanische tuinen wereldwijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, plantentuin, plantentuin van Meise, Meise, reuzenaronskelk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni