| Een vervuilde Zenne, net na het waterzuiveringsstation (archiefbeeld)

Riool loost nog steeds vuil water in Zenne

SDS
© BRUZZ
02/03/2018

Al jaren hoopt zich bezinksel op in een enorme Brusselse rioolcollector, waardoor die bij regenbuien het vele afvalwater niet kan slikken en overloopt in de Zenne. Gevolg: dode vissen en een daling van de biodiversiteit in de rivier. Minister van Leefmilieu Fremault beloofde in juni vorig jaar dat de riool ten laatste tegen begin 2018 zou schoongemaakt worden, maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Expert watervervuiling Michel Verbanck (ULB) luidde vorig jaar in mei bij BRUZZ de alarmbel over de dichtslibbende rioolcollector Rechteroever. Die hoofdriool onder de Vilvoordelaan – die het afvalwater in het stroomgebied van de Maalbeek verzamelt – is met zijn 4,4 meter hoogte een van de grootste riolen in België. Door de lage hellingsgraad van de riool slaat er bezinksel in neer, net zoals bij een rivier.

Sinds het Gewest tien jaar geleden het beheer van de collector overnam van de Stad, is de riool niet meer gereinigd. Dat is nochtans iets wat normaal gezien elk jaar moet gebeuren, liet ingenieur Verbanck weten. Daardoor hoopt er zich vuil in op en loopt die veel sneller over.

Het overtollige rioolwater loopt dan in een overstortleiding, om verderop ongezuiverd in de Zenne geloosd te worden. In 2016 gebeurde dat gemiddeld eens om de 1,7 dagen, veel vaker dan in andere Europese steden met een vergelijkbaar oud riolennet. 15 procent van de totale hoeveelheid rioolwater liep zo ongefilterd de Zenne in. 2017 was droger, maar nog altijd liep 11,2 procent van het rioolwater uit de collector ongefilterd de Zenne in.

Schauvliege: 'Vermindering biologische waterkwaliteit'

In de periodes dat het water in de riool overloopt en ongezuiverd de Zenne instroomt, is dat “catastrofaal” voor het leven in de rivier ten noorden van Brussel, zegt Verbanck. Vissen en andere dieren in de rivier stikken door het tekort aan zuurstof in het water, en de biodiversiteit daalt.

Toen de zaak aan het licht kwam, werd Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege erover ondervraagd in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. Ze sprak over een "terugval van de biologische waterkwaliteit" van de Zenne. "In het recent goedgekeurde Europese project ‘Life Belini’, dat een verbetering van de waterkwaliteit beoogt in het hele Dijle- en Zennebekken, wenst men dit prioritair op te lossen", zei ze.

'Schonere Zenne ten laatste begin 2018'

Bevoegd minister Fremault kreeg midden 2017 in haar eigen commissie Leefmilieu ook veel vragen over de dichtslibbende riool.

Het aantal 'overstortmomenten' van de riool in de toekomst beperken is een prioriteit van het Brusselse Waterbeheerplan 2016-2021, liet ze weten. Ze kondigde aan dat er na de zomer een openbare aanbesteding zou uitgeschreven worden om de rioolcollector te reinigen. Het uitgekozen systeem zal beheerd worden door Vivaqua.

Eind vorig jaar, ten laatste begin dit jaar zou de collector schoongemaakt moeten zijn, beloofde Fremault toen. Maar navraag door BRUZZ leert dat de schoonmaak nog niet begonnen is.

"Het lastenboek was complex, omdat het uitgekozen systeem de schoonmaak geregeld moet kunnen herhalen", zegt Geert Dekegel van Vivaqua. "De aankondiging van de openbare aanbesteding is net gepubliceerd, wij moeten de strenge regelgeving daaromtrent volgen. Kandidaturen moeten binnen zijn tegen 3 april."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Neder-Over-Heembeek, Milieu, Samenleving, riool, collector Rechteroever, Zenne, Céline Fremault, vivaqua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni